Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Suomalaiset tinkivät nyt autoilusta ja ruokaostoksista – "Hintojen nousu on alkanut tuntua lompakossa"

Alkuvuoden aikana kiihtynyt inflaatio on vaikuttanut merkittävästi suomalaisten omaan talouteen ja rahankäyttöön, selviää OP:n teettämästä kyselytutkimuksesta. Suurin osa vastaajista on huolissaan hintojen noususta, ja 42 prosenttia uskoo oman taloustilanteensa huonontuvan tänä vuonna.

OP:n teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ovat tänä vuonna tinkineet eniten ruoka- ja päivittäisostoksista, ravintoloissa ja kahviloissa käymisestä, matkustamisesta sekä polttoaineesta. Polttoaineiden hinnannousu on vaikuttanut monen liikkumistapaan: 59 prosenttia kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoo vähentäneensä tarpeetonta ajelua. Lisäksi lähes joka viides kertoo lisänneensä pyöräilyä ja kävelyä.

– Erityisesti alle 34-vuotiaat ovat tänä vuonna tinkineet ruoka- ja päivittäisostoksista. Monelle nuorelle ei ole vielä kertynyt omaa varallisuutta, eikä palkkatuloja aina ole, joten välttämättömille ostoksille etsitään edullisempia vaihtoehtoja. Kyselyn mukaan naiset ovat tinkineet ja säästäneet selkeästi miehiä enemmän esimerkiksi ruoka- ja päivittäisostoksista sekä ravintoloissa käymisestä, kertoo tiedotteessa OP:n arjen talouden palveluista vastaava johtaja Masa Peura.

– Toisella vuosineljänneksellä hintojen nousu on alkanut selvästi tuntua kuluttajan lompakossa. Ruokakaupasta ostetaan vähemmän ja halvempaa. Myyty määrä kasvaa vain harvoissa tuoteryhmissä. Hintojen nousua nopeammin on kasvanut esimerkiksi vauvanruokien, valmisruokien ja pastan myynti, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiedotteessa.

Yllättävänä voidaan ehkä pitää sitä, että alkoholijuomien myynti ruokakaupassa väheni 11 prosenttia ja myös alkoholittoman oluen myynti kääntyi pitkän nousun jälkeen 5 prosentin laskuun.

– On yllättävää, että alkoholijuomien myynti oli huhti-kesäkuussa näin reippaasti miinuksella, vaikka myös pääsiäiskauppa ajoittui tänä vuonna tälle ajanjaksolle. Alkoholin kulutus on selkeästi edelleen laskussa. Tämäkin osoittaa suomalaisten olevan valmiita alkoholilain uudistuksen seuraavaan vaiheeseen, jossa sallittaisiin mietojen viinien myynti ruokakaupoissa, Luoto huomauttaa.