Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Viinijuhlien aiheuttama keskustelu oli arvokas – Espoon on pysyttävä kehityksessä mukana

Espoon Viinijuhlat kuumensivat kaupunkilaisten tunteita osin jopa yllättävällä tavalla. Tapahtuman sijaintiin ja järjestelyihin otettiin kipakasti kantaa somessa ja Länsiväylän mielipidesivulla. Äänessä oli sekä tapahtumaa puolustava että vastustava joukko. Molempien kannat perusteluineen ovat ymmärrettäviä.

Kaupungin päätöksenteon ja kehittymisen näkökulmasta tilanne on monimutkaisempi kuin äkkiseltään tulee ajatelleeksi.

Tapahtumien järjestäminen perustuu valtuuston tekemään strategiseen linjaukseen, jossa tapahtumien yhteisöllinen Espoo on yksi neljästä kehittämisen pääkohteesta. Päätöstä ovat tukeneet sekä vaaleilla valitut poliitikot että virkamiehet.

kohtaamisia.

Suomen toiseksi suurimman kaupungin on tänä päivänä kyettävä järjestämään myös houkuttelevia tapahtumia pärjätäkseen kaupunkien välisessä kilpailussa. Tapahtumien on arvioitu eri tutkimusten mukaan lisäävän kaupungin pito- ja vetovoimaa. Tästä syystä kaupungin kehittymistä ei pidä liikaa jarrutella.

Koronavuodet jäädyttivät tapahtumien järjestämisen lähes täysin. Nyt niille on jälleen kysyntää – ja mahdollisuuksia. Kaupunkilaiset janoavat verkostoja ja kohtaamisia.

Tapahtumilla on myös selkeä työllistävä vaikutus paitsi koko tapahtuma-alalle, myös ravintoloitsijoille, artisteille ja lukuisille muille koronavuosista kärsineille ammattilaisille.

Kukin tapahtuma tavoittelee omaa, tarkasti määrittelemäänsä kohderyhmää. Se tarkoittaa, että tapahtumakaupungin ja -sijainnin on myös oltava tapahtuman imagon mukainen. Tapahtumista käydään jo kovaa kilpailua kaupunkien välillä.

Tapahtumien järjestäminen onnistuneesti on pitkäjänteistä työtä. Kehitettävää riittää aina. Mielipiteiden joukossa oli jo monia varteenotettavia ideoita. Ne kannattaa hyödyntää tulevaisuudessa.

Viinijuhlista saadut kokemukset auttavat varmasti ymmärtämään, mitä ensi kerralla voi tehdä toisin. Asukkaiden myötämielinen suhtautuminen on yksi onnistumisen kulmakivi, joten kritiikkiä on kuunneltava nöyrästi. Silti, kehityksessä on pysyttävä mukana, eikä jokaista soraääntä voi myötäillä.

heli.koivuniemi@media.fi