Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 3 000 ihmistä kokeilee tätä hurjannäköistä vesileikkiä kesäisin – Teemu, 26: "Tämä oli rakkautta ensisilmäyksellä"

Aurinko paistaa ja Keilaniemen Laguunissa riittää vilinää kesäisenä päivänä. Vesiurheilukeskuksen kaksi wakeboard-kaapelia ovat myös kovassa käytössä.

Ensimmäisenä tulee mieleen kysymys, mikä ihmeen wakeboard?

– Vesihiihdon sukulaislaji. Tässä lautailijaa vedetään aurinkoenergialla toimivalla kaapelilla vähän kuin vesihiihdossa. Jalassa eivät ole sukset, vaan vesilauta, Espoon Keilaniemen vesiurheilukeskuksessa työskentelevä Teemu Haimakainen, 26, valistaa.

Haimakainen innostui lajista heti vesiurheilukeskuksen avajaisvuonna 2017.

– Olen harrastanut aiemmin lumilautailua ja rullalautailua. Tämä oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Matinkylässä asuva Haimakainen on ollut viisi vuotta aktiivinen toimija lajin parissa. Nyt hän on työskennellyt kaksi kesää vesiurheilukeskuksessa neuvoen ja auttaen lajikokeilijoita wakeboardin salaisuuksiin.

Laji on verrattain nuori Suomessa. Haimakainen kertoo, että maailmalla wakeboard on hyvinkin suosittua. Wakeboardissa on joukko ammattilaisia, jotka kiertävät kutsukilpailuissa. Wakeboardin MM-kisat järjestettiin heinäkuussa Lontoossa.

Haimakainen on osallistunut neljä kertaa lajin SM-kisoihin.

– Saksassa wakeboard on tosi isoa urheilua. Maassa on paljon ammattilaisia, kilpailijoita ja harrastajia.

Lajissa on helppo päästä alkuun. Välineitä ei tarvitse ostaa, vaan ne kannattaa vuokrata. Suomessa on noin 12 vesiurheilukeskusta, jossa voi harrastaa wakeboardia. Pääkaupunkiseudulla on neljä rataa, joista kaksi on Keilaniemessä.

Haimakainen myös lupaa, että lajia kannattaa kokeilla, vaikka ei olisi mitään lautailutaustaa.

– Väitän, että yli puolet oppii alkeet heti ensimmäisen kokeilutunnin jälkeen. Autamme ja opastamme alkuun, Haimakainen vakuuttaa.

Vesiurheilukeskuksen wakeboardin ryhmämyynnistä vastaava Eetu Paananen, 22, kertoo useiden Keilaniemien yritysten tulevan ainakin kerran kesässä tyky-päivän viettoon.

– Loistava kesälaji. Nuoret miettivät kauniina päivänä mitä kaikkea kivaa tänään voisi tehdä, uida vai mennä ajelemaan jet skillä tai olisiko jotain muuta uutta vesijuttua. Näin mekin kavereiden kanssa löysimme wakeboardin, Paananen kertoo.

Miten wakeboard eroaa e-foilista, jossa kuljetaan veden päällä laudalla, ja vauhtia säädetään sähköisellä käsiohjaimella?

Lue myös:

Espoolainen Alex, 46, hurahti uuteen vesiurheilulajiin, jollaista ei ole toista – "Urheilemisesta tämä käy, vaikka ehkä muulta saattaa näyttääkin"

– Tämä on ihan eri juttu. Molempia silti suosittelen kokeiltavaksi. Tässä pystyy ehkä progressiivisemmin kehittymään, Paananen vertailee vesilajiharrastuksia keskenään.

Kumpikin nuorista herroista vakuuttaa, että laji on turvallinen. Heidän mukaansa mitään isoa vahinkoa ei ole viiden vuoden aikana sattunut.

– Vähän sama asia, jos aloittaa tekemään vaikeampia temppuja lumilaudalla, loukkaantumisriski kasvaa. Näin myös tässä, Paananen pohtii ääneen.

Laudalle noustessa puetaan märkäpuku tai shortsit, kypärä ja liivi päälle. Mitään ikärajaa kokeilulle ei ole, mutta kokeilukierrokselle vaaditaan uimataito.

Suomessa sesonki kestää noin viisi kuukautta. Haimakainen on käynyt talvisin testaamassa ratoja myös Turkissa ja Espanjassa.

Wakeboard ei ole kovin kallis harrastus. Nuoret miehet suosittelevat alkuun vuokraamaan välineet. Ensimmäinen lauta kannattaa ostaa käytettynä.

Radan pituus vaihtelee paikasta, yleisesti se on noin 180 metriä. Esteiden määrä radalla vaihtelee. Laudan standardivauhti on 30 km/h, huippunopeus voi olla kymmenen kilometriä tunnissa enemmän.

– Ensikertalaisen vauhti on noin 24 km/h, juuri hitaampaa ei voi mennä. Hidas vauhti on raskas ja lauta alkaa kyntämään, Haimakainen valistaa.

Ensikertalainen saa tunnin aikana kiertää rataa viisitoista minuuttia.

– Tämä on monipuolinen harrastus. Vartti riittää varmasti ensimmäisellä kerralla, Haimakainen vakuuttaa.

Haimakainen ja Paananen arvioivat, että noin 3 000 kävijää käy hyvänä kesänä ajamassa wakeboardia.

Olarissa asuva Mikko Leino, 48, harrastaa toista kesää wakeboardia.

– Olen töissä tuossa lähellä olevassa tornissa. Tulin tänne pari vuotta sitten treffeille, ja päätimme kokeilla tätä uutta harrastusta. Nyt meillä on oma lauta ja kausikortti. Olarista ajaa tähän alle kymmenen minuuttia, Leino iloitsee.

Leino vakuuttaa, että homma on helpompaa miltä se näyttää.

– Täällä on todella hyvä ja kannustava porukka auttamassa alkuun. Erittäin hieno kesälaji, Leino päättää.