Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehitysvammainen Luukas, 16, on edelleen ilman opiskelupaikkaa – perhe sinnittelee 300 euron kk-korvauksella

Omaishoitajana toimiva äiti on huolissaan, kuinka perhe selviytyy syksystä.

Vantaalainen Luukas Kyntäjä, 16, ei ole saanut opiskelupaikkaa. Luukas on vaikeasti kehitysvammainen ja hänelle on haettu opiskelupaikkaa Tikkurilassa sijaitsevasta Ammattiopisto Livestä.

– Luukas ei kykene matkustamaan pitkiä aikoja autossa ja siksi tämä koulu on ainut vaihtoehto, omaishoitajana toimiva äiti Dorota Kyntäjä kertoo.

Länsiväylä kertoi toukokuussa Kyntäjän perheen tilanteesta, jolloin Vantaalla otettiin käyttöön omaishoidon tuen kolmas palkkioluokka.

Palkkioluokan muutoksesta huolimatta Kyntäjälle maksetaan edelleen alinta palkkiota eli noin 300 euroa kuukaudessa, vaikka Luukas on täysin avustettava, myös öisin.

Luukas kävi peruskoulun Jokiniemen koulussa. Äiti yllättyi, kun perhe sai 16. kesäkuuta tiedon, että Luukakselle ei ole myönnetty opiskelupaikkaa. Luukakselle ei ole osoitettu myöskään paikkaa päivätoiminnasta. Äitiä huolettaa oma jaksaminen ja Luukaksen kunto, jos mitään paikkaa ei löydy.

Liven rehtorin Antti Aavikon mukaan Vantaan toimipaikkaan oli yhteishaussa 12 paikkaa ja 77 hakijaa. Kyseessä on Telma-koulutus eli Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus. Live on Vantaalla ainut erityisopetukseen keskittyvä ammattioppilaitos.

– Kriteerinä koulutukseen pääsyyn on, että opiskelijalla on vaativan erityisen tuen peruste ja hänellä ei ole realistisia mahdollisuuksia jatkaa tutkintotavoitteiseen koulutukseen, Aavikko kertoo.

Aavikon mukaan valinta perustuu kokonaisharkintaan, jossa arvioidaan muun muassa miten oppimisympäristö vastaa hakijan tuen tarvetta.

Vantaan vanhus- ja vammaispalveluiden Kotona asumisen tuen palvelupäällikkö Aila Halonen kertoo, että vammaisten asiakasohjauksessa on tieto kolmesta vammaispalvelun asiakkaasta, jotka ovat vailla peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa tänä syksynä. Osalle haetaan vielä opiskelupaikkaa.

Halosen mukaan alle 18-vuotias voi päästä maksuttomaan päivätoimintaan, jos hänellä on määräaikainen keskeytyspäätös oppivelvollisuudesta. Aavikko ja Halonen eivät kommentoi yksittäisen perheen tilannetta.

– Ensisijaisesti aina etsitään opiskelupaikka, ja ellei sellaista löydy, selvitetään muut mahdollisuudet, Halonen selvittää.