Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 10 000 euron hintoja maksettu – uusi sijoitusvillitys saa ihmiset kyttäämään verkossa "melkein tulitikut silmissä"

Käytettyjen kultakorujen ostaminen on suosittu tapa sijoittaa.

Kultakorujen kauppa käy nyt vilkkaampana kuin aikoihin. Etenkin kierrätyskulta kiinnostaa yhä useampaa keräilijää, jotka ovat liikkeellä myös sijoitusmielessä.

Kultatukku Oy:n myymälässä ostetaan ja myydään käytettyjä kultakoruja vilkkaasti.

– Sormukset ja kaulakorut tekevät aina kauppansa, mutta sen sijaan käytetyt kultakellot eivät enää juurikaan liiku markkinoilla, luonnehtii Kultatukku Oy:n toimitusjohtaja Rauno Taskila.

Kultatukulla on koko maassa yhteensä yhdeksän myymälää, joista jokainen laittaa kultaesineitä myyntiin myös verkkokauppaan.

– Kultaesineet käyvät verkossa hyvin kaupaksi. Ostajista moni seuraa koko ajan tarjolle tulevia tuotteita. Kun yhdeksän liikettä rätkii kultatavaraa verkkoon, tarjontaa on paljon. Keräilijät valvovat netissä melkein tulitikut silmissä, mitä uutta tulee myyntiin, Taskila kertoo.

Uudet korumerkit ovat nousseet melko suosituiksi.

Kultatukulla on kaksi kultaseppää, jotka puhdistavat ja kiillottavat kultakoruja myyntikuntoon. Osa koruista on hyvinkin arvokkaita, eikä esimerkiksi 10 000 euron hintainen koru ole harvinaisuus.

Klassisilla kierrätyskoruilla on omat keräilijänsä, esimerkiksi Lapponia-korujen joukosta keräilijöitä kiinnostavat erityisesti ne mallit, joiden tuotanto on jo lopetettu.

– Kun asiakas tuo kultakoruja myyntiin, silloin hänen kanssaan keskustellaan aina kasvotusten, Taskila muistuttaa.

Myös uudet kulta- ja muut jalometallikorut tekevät tällä hetkellä hyvin kauppansa.

Kannelmäessä, kauppakeskus Kaaressa sijaitsevan Kulta-aika Oy:n myymälään tullaan nyt kultakoruostoksille useammin kuin vielä vuosi sitten.

– Uudet korumerkit ovat nousseet melko suosituiksi, esimerkiksi Lumoavaa ja Tammen Korun tuotteita kysytään aika paljon, kertoo Kulta-aika Oy:n myymäläpäällikkö Julia Mattila.

– Lapponia- ja Kalevala-kultakorut ovat menneet meillä hieman pois muodista, Mattila kertoo.

Hänen mukaansa puna- ja valkokultaiset sekä hopeiset korut ovat kuitenkin säilyttäneet suosionsa.

Sijoituskullan hintakehitys on viime vuosina ollut melkoista. Kun vielä syksyllä 2004 pitoisuudeltaan 24-karaattinen kulta maksoi hieman yli 10 euroa grammalta, nyt hinta on jo lähes kuusinkertainen.

Kultaa himoitseva joutuu maksamaan täyskullasta nykyhinnaston mukaan lähes 56 euroa grammalta. Näin ollen kilon painoinen kultaharkko vaihtaa omistajaa hieman vajaalla 56 000 eurolla.

Harkkojen lisäksi kultaan voidaan sijoittaa esimerkiksi kolikkojen, rahastojen tai sertifikaattien ja kaivosyhtiöiden omistusten kautta.