Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnonkukat katosivat Suomen yhdeltä hienoimmalta luontoalueelta – "Täällä on outoja puutteita", sanoo biologipariskunta

Porkkalanniemi näyttäytyy useimmille luontoparatiisina. Sitä se on myös biologeille Marita Arvelalle ja Petri Ahlrothille, jotka omistavat vanhan kansakoulun.

Luontoasiantuntijan silmään pistää kuitenkin yksityiskohtia, joita monet eivät huomaa.

− Luonnonkukkiahan tällä ei juurikaan ole, Ahlroth huomauttaa.

Toden totta, koulun piha on lähes pelkkää heinää. Kukkia on vain aidatulla kasvimaalla.

Porkkalanniemi on tunnetusti peura-aluetta. Kanta on niin suuri, että luontoon pesiytyneet vieraslajit syövät kaiken, mikä vain maistuu.

− Lajisto muuttuu huomattavan nopeasti. Tässä vain miettii, miten alkuperäisluonnon käy. Täällä on outoja puutteita.

Ahlroth katsoo luonnon monimuotoisuutta asiantuntijana. Hän on Suomen ympäristökeskuksen Biodiversiteettikeskuksen johtaja.

− Myös linnut vähenevät. Olen ihmetellyt, miksi hömötiaisia näkee harvoin. Jos ne eivät menesty täälläkään, missä sitten, jatkaa Arvela.

Luonnossa kaikki riippuu kaikesta. Kun kukat häviävät, kärsivät perhoset ja siitä linnut. Koulun pihalla on nähty kaksi kertaa ilves, joka on tullut hyville peura-apajille. Muutosta sekin.

Mutta kyllä biologipariskunta kiittelee myös Porkkalanniemeä.

− Tämän on tällainen vastaanottokeskus, nimittäin etelästä Suomeen leviäville uusille hyönteislajeille. Biologille täältä löytyy vaikka mitä.

Alueen historia on Ahlrothin mielestä järjettömän hieno. Niemellä on ollut ihmisiä niin kauan kuin Suomessa ylipäätään. Jääkauden perintö näkyy ihan omassa pihassa.

Oman osansa tuo Neuvostoliiton vuokra-aika 1945–1956.

− Täällä on kulttuurimaisemaa, koska alue on säästynyt aika pitkälle rakentamiselta. Toisaalta tämä on paikka, jossa näkee, kuinka nopeaa luonnon palautumiskyky on, sanoo Ahlroth.

Pariskunta kunnostaa Porkkalan kansakoulua, jonka he ostivat Kirkkonummen kunnalta. Kirkkonummelaispariskunta aikoo muuttaa pysyvästi Porkkalaan.

Jos he haluavat kokea erilaista luontoa, löytyy sitä yli 1 200 kilometrin päässä.

He ovat hankkineet Lapissa Enontekiöllä 280 hehtaaria koskematonta ikimetsää, josta vajaa 100 hehtaaria on sittemmin suojeltu.