Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritys etsiä hyvää siideriä Helsingin baareista tuotti melkoisia yllätyksiä – parasta juomaa ei saa edes rahalla!

Länsiväylän sisarlehti selvitti, millainen aidon siiderin tarjonta ravintoloissa on. Suomen parhaaksi valittu siideri tuotti yllätyksen.

Tutkimusretki Helsingin keskustan olutravintoloihin tuotti yhden pahan pettymyksen, mutta myös mukavia yllätyksiä, kun Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset kävi etsimässä parasta siideripaikkaa. Myös yksi todellinen helmi löytyi – tosin paikka on suljettu syksyyn asti.

Suomalainen aito siideri tehdään suomalaisesta tuoreesta omenamehusta, välttäen lisäaineita, luonnollisilla käymismenetelmillä.

Koti- ja ulkomaisiin harvinaisuuksiin erikoistunut Pien Shop & Bar tarjoaa kohtalaisen valikoiman kotimaista Nudea ja Brinkhallin Kuuraa sekä lisäksi ranskalaisia ja nosteessa olevan virolaisen Jaanihanson tuotteita.

Pien voi myydä ulos 5,5-prosenttisia, jolloin vain paikalla nautittaviksi jäävät esimerkiksi Kuuran jääsiiderit.

Suomessa on 15–20 siiderin valmistajaa. Merkittävä osa sijaitsee Lounais-Suomessa, pohjoisin Kolilla. Ei ole olemassa täydellistä ja kattavaa listaa, mistä niiden tuotteita saa.

Oppaana etsintäretkellä on Harri Ahola. Hän oli perustassa Suomen Aidon Siiderin Seuraa ja viljeli itsekin 2010-luvulla tiluksillaan omenapuita ja teki itse myös siideriä.

Ruttopuiston Pikkulinnusta teemme löydön. Täällä on aito brittiläinen real cider: Snails Bankin Tumbletown, joka lasketaan hanapakkauksesta. Se on Pikkulinnun omaa maahantuontia, kuten myös ranskalainen maalaissiideri Cidre de Rhuysin Nicol.

– Onko tämä virhemaku vai ei? Ahola maistelee ja filosofoi Nicolin pehmeää tallinmakua.

– Tämä on kuninkuuslaji! hän julistaa.

Mutta miksi ei yhtään kotimaisia? Vuoropäällikkö Alex Karttunen rientää kertomaan, että Kontulan Pikkulinnusta löytyy pulloissa Paula Achrénin Puutarhan siidereitä.

Roban brittityylinen Black Door ei petä. Hanapakkauksessa on taloon tullut Aston Manor Friels First Press Vintage Cider. Hanassa on Westons Old Rose Scrumpy.

– Friels on hyvä siideri kegistä hiilihapotettuna, mutta real cider Old Rosie tarjoillaan kauhukseni ”etolan pönikästä”, Ahola arvioi.

Sitten katse ja puhe kääntyy kylmäkaappiin, jossa on iso valikoima aitoja siidereitä – myös suomalaistakin.

Ne ovat tulleet nurkan takaa Rööperi Hopstopista, joka on tällä erää kesätauolla ja avautuu syksyllä.

Sulun aikana siidereitä on jaettu muihin saman yhtiön ravintoloihin, ja samalla kesätöihin ”Bläkkäriin” on tullut Anniina Kallio.

– Lepolan ja Kuuran siiderit ovat omia suosikkejani, hän paljastaa ja kertoo Hopstopin valikoimiin kuuluvan 40 kotimaista, kymmenkunta ranskalaista ja yli kymmenen brittiläistä.

Kallio kertoo löytäneensä Lepolan, kun hän tilasi limuja. Tämä esimerkki kertoo markkinoiden sattumanvaraisuudesta.

Todellinen yllätys on kuitenkin se, että Suomen parasta siideriä ei Helsingin baareista saa edes rahalla:

– Meillä ei ole tällä hetkellä yhtään ravintolaa Helsingissä. Niitä pitäisi olla monta, että kannattaisi toimittaa yhdellä ja samalla reissulla, kertoo Suomen parhaasta siideristä 2022 palkitun Terissaaren Johannes Vuorinen.

– Tukkureitten kautta ei jää itselle mitään, koska ne haluavat niin ison prosentin myynnistä.

– Keväällä oli alustavasti sovittuna ravintolamyyntiäkin Helsinkiin, mutta se jäi tällä erää toteutumatta, Vuorinen pahoittelee.

Terissaaren voittoisaa siideriä on saanut pk-seudulla satunnaisesti K-ryhmän kaupoista. Sitä on ollut tarjolla myös Suuret oluet, pienet panimot -festivaalilla.

Erikoista kyllä, kotimaisia olutharvinaisuuksia tarjoavasta Villi Wäinöstä ei löytynyt testikierroksen aikaan yhtään aitoa suomalaista siideriä.