Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lama, Alepa ja 5 minuutin suihku – Susanna Vuorio ammentaa aiheensa arkisesta elämästä

Tavallinen arki ja yhteiskunnalliset tapahtumat ovat vahvasti läsnä taidemaalari Susanna Vuorion maalauksissa. Hänen puhuttelevia teoksiaan on nyt nähtävillä kauppakeskus Sellossa toimivassa Galleria Aarnissa.

Loppukesän rysäys -näyttelyssä oleva uusin maalaus on nimeltään 5 min suihku, ja se on syntynyt luonnollisesti energiansäästöä käsittelevien uutisten pohjalta.

Myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on heijastunut maalauksiin ahdistuneina kuvina.

Susanna Vuorio tarkastelee maalauksissaan ihmistä ja hänen elämäntilannettaan tämän päivän Suomessa.

– Maalaamiseni on hyvinkin fyysistä ja sekavaa toimintaa. En käytä apuna mallia enkä luonnoksia. Intensiivinen keskittyminen ihmishahmoon, muun muassa katseeseen ja raadolliseen fyysisyyteen, tuntuu läheisimmältä keinolta yrittää ymmärtää nykymaailman menoa.

Taiteilija kiinnostui ihmisistä maalauksen kohteena jo viimeisen, itsenäiselle työskentelylle omistetun opiskeluvuoden aikana.

– Ensimmäinen maalaus, Tiskaus 6.25 tuli silloin spontaanisti. Se alkoi viedä eteenpäin, Vuorio muistelee.

5 min suihkun lisäksi monet muut maalaukset ovat saaneet arkeen viittaavan nimen, esimerkiksi Loppu, Mummo, Lama, Alepa, Kun mikään ei riitä ja Menisit oikeisiin töihin.

– Näyttely Galleria Aarnissa sai ajatukseni myös palaamaan arkisiin aiheisiin gallerian sijainnin vuoksi.

Vuorio on maalannut muun muassa kaupassakäyntiin liittyvää Prisma-sarjaa, mutta siitä ei nyt ole yhtään maalausta mukana, mutta yksi Alepa-maalaus on.

– Tykkään siitä, että maalauksissa on jotain tunnistettavaa. Arkihan on jokaiselle tuttua ja läheistä, se on elämää.

Vuorio sanoo, että aiheet tulevat maalatessa. Hänellä on suunnitelma, mutta silti maalauspohjalle alkaa syntyä aivan jotain muuta. Maalauksen henkilö alkaa kertoa taiteilijalle, missä tilanteessa hän on.

– Välillä yllätyn itsekin siitä, mitä sieltä tulee.

– Maalaukseni ovat lähellä kirjallisuutta, koska ne kertovat tarinoita. En kuitenkaan kirjoita tarinoita auki, koska minun on vaikea sanallistaa niitä.

Vuorio kuvaa usein vanhuksia ja vähäosaisia. Maalausten henkilöt ovat voimakkaita persoonia.

– He ovat itsenäisiä persoonia. He eivät ole samaa perhettä tai samaa porukkaa. Tehdessä mies saattaa muuttua naiseksi ja nuori vanhaksi.

Yksi Vuoriolle rakas aihe on Annan Pub. Sarjassa on jo viisi maalausta ja niistä kolme on nähtävillä Galleria Aarnissa.

– Annan Pub on sarja muistoja lapsuuteni Lahdesta. Pub oli linja-autoaseman vieressä. Aina siellä käydessäni söin ranskalaisen kanakorin.

– Olen maalannut paikkaan liittyviä muistoja ja muistikuvia, koska siellä oli hyvä ja lämmin olotila. Palaan tähän aiheeseen varmasti vieläkin.

Ekspressiivinen maalaaminen on jatkunut Susanna Vuorion opiskeluajoilta saakka.

Hän maalaa öljyväreillä, koska kokee ne eläviksi. Niissä on paljon enemmän sävyjä kuin akryylimaaleissa. Akryyli tuntuu kovalta ja kolkolta.

– Öljyvärimaalauksen voi jättää odottamaan vaikka puoleksi vuodeksi, jos se ei tunnu etenevän. Toisinaan maalaus valmistuu hyvinkin nopeasti.  Toisinaan maalauksessa on vähän maalia, toisinaan paljon.

Susanna Vuorio työskentelee Turussa Ateljeesäätiön omistamassa Turun Taiteen talossa, jossa on yli 40 työhuonetta.

– Maalaan enimmäkseen luonnonvalossa, talvellakin. Nyt työhuoneessa on isot ikkunat, kun olen aiemmin joutunut työskentelemään tiloissa, joissa ei ole tarpeeksi valoa eikä kunnollista ilmanvaihtoa, Vuorio toteaa.

Loppukesän rysäys -näyttely jatkuu 4. syyskuuta asti.

Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa Tokmannin naapurina. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16.

Espoo-päivänä, lauantaina 27. elokuuta on Susanna Vuorion haastattelu kello 14 galleriassa.

Haastattelun jälkeen esiintyy elektroninen kitarakokoonpano

Ydinontelo eli Julius ja Pekka Jääskeläinen.

Espoo-päivänä galleria on avoinna klo 12–16. Tapahtumaan on vapaa pääsy.