Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon lukuisilla auringonkukkapelloilla on käynyt kato, jonka syy on asiantuntijoillekin osin epäselvä – kasvattaja harmissaan

Kukinta onnistuu vain muutamalla pellolla, kertoo viljelijä Pekka Hautala.

Espoolaisia jo monina syksyinä ilahduttaneet auringonkukkapellot ovat tänä vuonna kokeneet vastoinkäymisiä. Kukkia kaupunkilaisten poimittavaksi pientä maksua vastaan kasvattava Pekka Hautala kertoo, että sato jää vaisuksi.

– Kävi niin, että keväällä tuli jokin tuholainen, joka söi lähes kaikki itäneet taimet maan tasalle. Muutamia kukkia tulee, mutta huomattavasti vähemmän kuin normaaleina vuosina, Hautala kertoo.

– Viljelyasiantuntijoitakin kävi tilannetta ihmettelemässä. Todennäköisin syyllinen on jokin kirppa. Lisäksi kylvöaikaan osui voimakas sade, joka lietti pellot. Sekin vaikutti, Hautala jatkaa.

Hautala on vuokrannut Espoon kaupungilta peltoja viidessä paikkaa eri puolilla kaupunkia: Kallahdessa, Puolarmaarissa, Finnoontien varrella, Rastasniityllä ja Tapiolassa.

– Kallahteen kukkia nousee jonkin verran, samoin Puolarmaariin ja Rastasniittyyn. Finnoontien varrelle ei todennäköisesti tule juuri mitään ja Tapiolan niitty on surkeassa jamassa, siellä tilanne on kaikkein huonoin, viljelijä harmittelee.

Kukinta on tänä vuonna hieman myöhässä, joten parhaiten auringonkukkia päässee poimimaan kuun vaihteessa.

Auringonkukkia on saanut poimia pientä verkkopankki- tai mobiilimaksua vastaan. Maksulla on katettu viljelystä syntyneet kulut ja käytäntö Hautalan mukaan toiminut hyvin.

– Pääasiassa ihmiset ovat rehellisiä ja kännykkämaksu on tuntunut olevan mieleinen. Ennen pelloille sai jättää kolikoita, mutta ne lähtivät varkaiden mukaan.

Ensi keväänä Hautala aikoo kylvää auringonkukkia uudelleen.

– Täytyy toivoa, että silloin saataisiin kukkia taas paremmin.

Auringonkukkapellot sijaitsevat Kallahdessa Makasiinitien varrella, Finnoontien ja Puolarintien risteyksen tuntumassa, Tapiolassa Koivu-Mankkaantien ja Kalevalantien risteyksessä sekä Rastaalassa Nurmilinnuntien/Heurlinintien varrella. Puolarmaarin pellolle pääsee esimerkiksi Puolarinportin ja Korentopolun kautta.