Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko tullut ajatelleeksi? Tallinnan edustalla on 100 kertaa vähemmän saaria kuin Helsingin – tätä ne tarjoavat

Suomenlahden vastakkaisilla rannoilla sijaitsevien merellisten kaupunkien Tallinnan ja Helsingin välillä on yksi merkittävä ero – saarien määrä.

Helsingin alueella on noin 300 saarta, joista suurimman osan omistaa kylläkin Suomen valtio. Tallinnan edustalla saaria on vain kolme ja jos tarkkoja ollaan, niin vain yksi niistä kuuluu Tallinnan kaupungin alueeseen.

Matkailijan on helppo vierailla kaikilla Tallinnan edustalla sijaitsevilla saarilla eli Aegnalla, Naissaarella ja Pranglilla, sillä kaikille niille kulkee kesäkaudella reittilaiva. Matka kaikille saarille kestää noin tunnin verran eli ne sopivat mainiosti päiväretkikohteiksi. Saarilta löytyy myös majoitus- ja ruokailupaikkoja.

Aegnan saari

Ainoa kolmesta saaresta, joka kuuluu Tallinnan kaupunkiin, on piskuinen Aegnan saari. Se sijaitsee 14 kilometrin päässä Tallinnasta ja on kooltaan vain kolme neliökilometriä. Kauniista hiekkarannoista ja siirtolohkareista tunnettu saari on suojelualuetta. Sen tunnetuin nähtävyys on historiallinen, Eerikneemessä sijaitseva kivilabyrintti, jonka ovat rakentaneet todennäköisesti saaressa asuneet ruotsalaiset 1100–1400-luvuilla. Saarelta voi vuokrata polkupyöriä tai osallistua opastetulle patikointikierrokselle.

Lue myös: Helsingin Vasikkasaaresta ja Tallinnan Aegnasta kehitetään uudenlaisia saaristoluontomatkailun kohteita

Naissaar

Naissaar on Pohjois-Viron suurin saari, joka sijaitsee 10 kilometriä Tallinnasta pohjoiseen. Tämä 19 neliökilometrin kokoinen saari sijaitsee vahan merireitin varrella, ja sillä onkin mielenkiintoinen historia. Ensimmäiset tiedot saaren vakituisista asukkaista ovat peräisin 1400-luvulta. Neuvostoarmeijan viimeisistä jäänteistä saari puhdistettiin vasta 1990-luvun alussa. Parhaillaan Viron merimuseo suunnittelee saarella olevien vanhojen sotilaskohteiden kunnostamista ja museo- ja vierailukeskuksen rakentamista. Luonnonsuojelualuetta olevalla Naissaarella on nähtävää niin historian, kulttuurin kuin luonnonkin ystäville. Saaren voi tutustua digioppaan ja polkupyörän kanssa helposti omatoimisesti.

Prangli

Viron pohjoisrannikolla sijaitseva Prangli on kooltaan 6,4 neliökilometriä ja sijaitsee lähellä Tallinnan naapurikunnan Viimsin niemeä. Prangli on ainoa Pohjois-Viron saarista, jolla on ollut vakituisia asukkaita jo yli 600 vuoden ajan. Saaren kolmessa kylässä asuu nykyään 171 ihmistä. Saarelta löytyy mm. kirkko, koulu, museo ja kauppa sekä tietenkin upeaa saaristolaisluontoa, kuten rantaniittyjä ja hiekkarantoja. Saarella voi liikkua jalkaisin, pyörällä tai osallistua kuorma-autolla tehtävälle saarikierrokselle. Myös audio-opas on tarjolla.