79 prosenttia suomalaisista on huolissaan siitä, miten mediassa ja internetissä leviävä haitallinen sisältö vaikuttaa lapsiin tai nuoriin. Vielä useampi (85 prosenttia) on huolissaan siitä, kuinka paljon aikaa lapset ja nuoret käyttävät aikaa sosiaalisessa mediassa ja internetissä.
Tiedot selviävät tuoreesta, valtakunnallisesta kuluttajakyselystä, jonka teetti teknologiayhtiö Qvik.
– Nuoret viettävät nykyään tuplasti enemmän aikaa erilaisissa sosiaalisen median kanavissa kuin yli 25-vuotiaat. Tämä voi johtaa siihen, että tarkkaavaisuus pätkii useiden yhtäaikaisten ärsykkeiden ristipaineessa. Vaikutuksen voi huomata jo esimerkiksi siinä, miten yhä useampi yliopisto-opiskelija hakeutuu ADHD-tutkimuksiin, Helsingin yliopiston professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo tiedotteessa.
Qvikin kyselytutkimus selvitti suomalaisten aikuisten mielipiteitä ja kokemuksia arjen digitaalisista palveluista. Kysely pureutui siihen, miten digitaaliset palvelut ja niiden käyttöön vaadittavat laitteet vaikuttavat kuluttajien käyttäytymiseen.
Noin kuusi kymmenestä vastaajasta rajoittaa älypuhelimen käyttöä joillain omilla säännöillä ja miltei puolet on viimeisen vuoden aikana pyrkinyt selvästi vähentämään digitaalisten palveluiden käyttöä.
Silti vain 4 prosenttia vastaajista hyödyntää älylaitteiden sovellusten aikarajatoimintoja, kuten ruutuaikaa. Yeisempää on, että lapsille asetetaan ruutuaika, kuin että aikuinen ottaisi sen omaan käyttöönsä.
Sähköiseen kyselyyn vastasi 1 240 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Otos edustaa suomalaista aikuisväestöä. Kysely toteutettiin yhteistyössä tutkimusyhtiö Cintin kanssa.