Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inhotun linnun kanta väheni paikoin rajusti – Espoon ja Kirkkonummen muutos meni ristiin

Merimetsojen pesimäkanta on Suomessa likimain ennallaan, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Alueelliset vaihtelut merimetson pesien määrässä ovat kuitenkin suuria, ja paikoin pesimäkanta on laskenut rajusti.

Eniten merimetsojen pesien määrä laski tänä kesänä Kirkkonummella, jossa laskettiin noin 1 100 pesää vähemmän kuin viime kesänä.

Voimakkaimmin pesien määrä kasvoi Raumalla, jossa lisäystä tuli 1 040 pesää.

Uudessakaupungissa ja Raaseporissa kanta pieneni noin 400 pesällä, ja Espoossa, Porissa ja Mustasaaressa kanta kasvoi noin 300 pesällä.

Kaiken kaikkiaan merimetsojen pesiä laskettiin Suomessa noin 24 470 kappaletta.

Koko Suomen pesimäkannan koko on vaihdellut vuoden 2015 jälkeen vain muutamalla prosentilla. Alueellisesti pesämäärien vuotuiset vaihtelut ovat kuitenkin suuria.

Suomenlahdella ja Selkämerellä sijaitsi kummassakin noin kolmannes merimetson pesistä, Saaristomerellä viidennes, Merenkurkussa kymmenen prosenttia ja Perämerellä yhdeksän prosenttia.

– Suomenlahdella merimetsokanta pienentyi runsaat kymmenen prosenttia, kuten myös Saaristomerellä ja Merenkurkussa. Selkämerellä ja Perämerellä merimetsokanta oli sen sijaan viidenneksen suurempi kuin kesällä 2021, kertoo tutkija Pekka Rusanen Syken tiedotteessa.

Rusasen mukaan Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Merenkurkussa runsas merikotkakanta vaikuttaa merimetsoihin.

Merimetsoyhdyskuntia havaittiin Suomessa 52. Yhdyskunnat pesivät yhteensä 71 luodolla tai saarella ja lisäksi viisi yhdyskuntaa pesi pikkuporukoissa pelkästään merimerkkien, linjataulujen tai majakan rakenteissa.

Yli 60 prosenttia koko Suomen merimetsokannasta pesi kahdeksassa suurimmassa yhdyskunnassa. Nämä yli tuhannen pesän yhdyskunnat sijaitsivat Raumalla (noin 4 700 pesää), Mustasaaressa (2 240), Porvoossa (1 680), Turussa (1 490), Kristiinankaupungissa (1 430), Kokkolassa (1 360), Porin Enäjärvellä (1 250) ja Espoossa (1 140).

Tänä vuonna poikkeuksellisen moni yhdyskunta oli autioitunut. Autioituneissa 23 yhdyskunnassa oli vielä edelliskesänä yhteensä noin 3 000 pesää. Suuri osa näistä pesistä jäi tyhjäksi merikotkan voimistuneen saalistuksen vuoksi. Lisäksi useissa pienemmissä yhdyskunnissa merimetsojen pesinnät epäonnistuivat kokonaan.

Laittomia merimetsoyhdyskuntien häirintöjä tapahtui tänä kesänä ainakin Raaseporissa ja Ahvenanmaan Finströmissä, missä ainoa maakunnassa havaittu pesintäyritys estettiin. Lisäksi viitteitä häirinnästä on havaittu ainakin Loviisassa, Porvoossa ja Kristiinankaupungissa.

Merimetso on Suomessa luonnonsuojelulailla rauhoitettu ympärivuotisesti, eikä se kuulu EU:n metsästettävien lajien listalle.