Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitosuhteeseen jatkuvuutta, potilaalle oikeus omaan lääkäriin ja hoitajaan... – Tällainen on omalääkärimalli vuosimallia 2022

Sosiaali- ja terveysministeriön selvitys niin sanotun omalääkärimallin toteuttamisesta on valmistunut. Se peräänkuuluttaa erityisesti jatkuvuutta: ministeriön selvityksen mukaan saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee ja sairastuvuus sekä kuolleisuus vähenevät merkittävästi.

Keskeisenä yksityiskohtana on potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuus. Siinä potilaan hoidon tukena on omahoitaja ja tarvittaessa moniammatillisen tiimin muita jäseniä.

Miten muuten sitten tämänhetkinen omalääkärimalli eroaisi aiemmin kokeilluista malleista? Ministeriön mukaan ainakin niin, että tällä kertaa työ on hallitumpaa kuin aiemmin.

– Pidän hoidon jatkuvuusmallia tärkeänä välineenä perusterveydenhuollon vahvistamisessa. Hoitosuhteen jatkuvuus vahvistaa potilaan oikeuksia ja antaa eväitä laadukkaamman hoidon toteuttamiseen, kommentoi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) valmistunutta selvitystä tiistaiaamuna Helsingissä.

Selvitystyöryhmä suosittelee poliittisille päättäjille, että kansalliseksi terveyspolitiikan tavoitteeksi nostetaan potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuuden selvä parantaminen nykytilasta.

– Hyvinvointialueiden johtamisessa tulee ottaa yhdeksi keskeiseksi perustehtäväksi potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuuden mahdollistaminen alueensa perusterveydenhuollossa, selvityksessä todetaan.