Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisten köyhyys kirpaisee vapaaehtoista auttajaa – tuki auttaa harrastuskuluissa

Vanhempien sairaus tai työttömyys tekee monen espoolaislapsen elämästä ankeaa.

Pienehkö aktiivisten auttajien joukko tekee työtä lasten ja nuorten hyväksi Espoon Pelastakaa Lapset ry:ssä.

Yhdistys on mukana Eväitä Elämälle -ohjelmassa, joka tukee syrjäytymisvaarassa olevien lasten koulunkäyntiä ja harrastamista.

Espoon yhdistyksen tärkein tuki nuorille on ollut oppikirjatuki. Nyt kun toisen asteen koulutuksen oppimateriaali on jo suurimmalle osalle opiskelijoita maksutonta, tuki alkaa painottua harrastuksiin.

– Parhaimmillaan meillä on ollut tuettavana noin 50 opiskelijaa. Tänä vuonna heitä on ollut noin 20, joista puolet valmistui keväällä lukiosta, yhdistyksen sihteeri Anja Kosonen kertoo.

Opiskelijoille on hankittu kirjoja ja työvälineitä, kuten kokkiveitsiä.

Espoon Pelastakaa Lapset -yhdistyksen tukemat lapset ja nuoret ovat 7–17-vuotiaita.

– Tuettavat ovat perheistä, joissa on paljon lapsia tai joissa molemmat vanhemmat ovat työttömiä tai sairaita. Tuettavissa on myös jonkin verran maahanmuuttajaperheiden lapsia.

Monet harrastukset ovat kalliita. Yhdistys ei anna rahaa, vaan käytännössä tuki maksetaan kuittia vastaan. Yhdistykseltä voi saada tukea esimerkiksi lukukausimaksuun.

– Vuosien varrella olemme tukeneet muun muassa jääkiekon, jalkapallon ja telinevoimistelun harrastamista. Musiikkipuolella olemme ostaneet huiluja, mutta kuvataiteen harrastajilta ei ole tullut yhtään tukihakemusta, Kosonen kertoo.

Espoota pidetään hyväosaisten kaupunkina. Kososen mielestä se yleinen ankeus, joka sairauden tai työttömyyden kautta tulee perheeseen, on kuitenkin paikoin huolestuttavaa.

– Tärkeintä on, että lapset saavat harrastaa ja saavat harrastuksissa kavereita.

Tukea myönnetään siltä pohjalta, paljonko yhdistyksellä on varoja käytettävissään. Vuonna 2021 Eväitä elämälle -tukia myönnettiin yhteensä runsaat 17 000 euroa.

Liiton myöntämien avustusten turvin espoolaisille ja kauniaislaisille perheille jaettiin ruokalahjakortteja noin 40 perheelle.

Joulun alla yhdistys vei Espoon Ikeasta saatuja pehmoleluja ja Kauhavalla kudottuja sukkia Jorvin lastenosastolle.

Pelastakaa Lapset ry täyttää tänä vuonna 100 vuotta, mutta Espoon yhdistyksellä on ikää vasta 20 vuotta.

20-vuotisjuhlan kunniaksi lauantaina 20. elokuuta järjestetään Suuret lasten synttärit Lasten kulttuurikeskus Auroran pihalla kello 11–14.

Juhlaohjelmaan kuuluu Pikkulin laululeikkishow sekä Espoon Musiikkiopiston Harmonikkaryhmän ja Funky Cheer Team Espoon esitys. Lisäksi tarjolla on taidepajoja, kuten hattupaja. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Auroran osoite on Järvenperäntie 1–3. Pysäköinti on osoitteessa Träskändanristi 4.