Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä perin arkinen syy tyssäyttää asuntokauppoja yhä useammin Espoossa – halutunkin alueen asunto voi jäädä myymättä ja sijoittajat kärsivät

Edes hyvät julkiset liikenneyhteydet eivät riitä monelle ostajalle. Ilmiö on espoolainen.

Oman autopaikan puuttuminen on yhä useammin syynä siihen, että asunto ei mene kaupaksi tai sen myyntiaika venyy Espoossa.

Kiinteistönvälittäjien mukaan ilmiö on noussut esiin sen jälkeen, kun Espoon kaupunki alkoi muuttaa maksuttomia tienvarsipysäköintipaikkoja maksulliseksi.

Vaikka myytävä asunto sijaitsisi hyvienkin joukkoliikenneyhteyksien äärellä, voi autopaikan puute olla ratkaisevaa monelle ostajalle.

– Fakta on, että vaikka ollaan pääkaupunkiseudulla, monella ihmisellä on edelleen auto tai kaksi. Jos taloyhtiössä ei ole vapaita autopaikkoja, asunnon myynti tyssää usein, sanoo kiinteistönvälittäjä Minna Lundan OP Koti -ketjusta.

Lundanin mukaan Leppävaara on esimerkki alueesta, josta on periaatteessa erittäin hyvät julkiset liikenneyhteydet, mutta autopaikkojen puute hankaloittaa asuntojen myyntiä.

– Kauppakeskus Sellon ympäristössä maksuttomia tienvarsipaikkoja oli aiemmin tarjolla, mutta ei enää. Mutta kyllä tämä sama tilanne koskettaa myös muita alueita, Lundan arvioi.

Kun sijoitusasuntoa aletaan myydä, autopaikan puute tulee esiin.

Ilmiön vahvistaa Mantereen kollega Petra Mantere OP Koti -ketjusta.

– Leppävaarassa halutut asunnot myydään yleensä nopeasti. Jos autopaikkaa jonottaa taloyhtiössä kuitenkin vaikkapa 1–2 asukasta, niin moni ostaja ei halua ottaa riskiä, vaan kauppa jää tekemättä.

Mantere nostaa esimerkkinä esille autopaikattoman asunnon, jota on myyty viime keväästä lähtien.

Lundanin mukaan ilmiön taustalla on osin myös asuntosijoittamisen suosion muutokset.

– Asuntosijoittajat eivät useinkaan osta taloyhtiöstä autopaikkaa tai autohallipaikkaa. Sitten kun sijoitusasuntoa aletaan myydä, autopaikan puute tulee esiin.

Monelle lapsiperheelle auto on tärkeä lasten harrastusmatkojen takia. Lundanin mukaan autoa arvostavat kuitenkin myös sinkkutaloudet.

– Ei tämä koske vain isojen perheasuntojen myyntiä, vaan myös yksiöitä, kaksioita ja kolmioitakin.

Helsingin kantakaupungissa, esimerkiksi Kalliossa tai Sörnäisissä, vastaavaa ilmiötä ei ole Lundanin mukaan näkynyt. Syyksi hän arvioi, että helsinkiläiset ovat tottuneet käyttämään kantakaupungin julkista liikennettä.

Lundan arvioi, että Espoossa ilmiö saattaa laajentua sitä mukaa, kun tienvarsipaikkoja muutetaan maksullisiksi. Espoosta löytyy toki vielä Kilon kaltaisia alueita, joissa autopaikkojen puute ei ole ongelma.

Lundan moittii Espoon kaupunkia autopaikkojen vähäisyydestä.

– Monessa taloyhtiössä ei ole riittävästi edes vieraspaikkoja. Joskus tuntuu, että kaupunki ei halua tänne ketään muita kuin heidät, jotka täällä asuvat.

Mantereen mukaan autopaikan löytyminen ohjaa ihmisiä esimerkiksi Kirkkonummelle.

– Juuri myin neljän huoneen asunnon Sundsbergista yli pyyntihinnan. Asunnossa oli autokatospaikat, Mantere sanoo.