Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa on edessä historian suurimmat ja pisimmät bileet – jopa rakennukset pannaan soimaan!

Musiikkia, elokuvia, katusirkusta, luontoretkiä, avoimia ovia ja paljon muuta on tarjolla Espoon juhlaviikolla.

Tämän vuoden Espoo-päivää laajenee juhlaviikoksi, koska Espoo täyttää 50 vuotta kaupunkina. Juhlat levittäytyvät eri puolille kaupunkia elokuun viimeisellä viikolla. Juhlat huipentuvat Espoo-päivänä, lauantaina 27. elokuuta.

Ensimmäisen kerran Espoon nimi mainitaan historian lehdillä jo 1431. Espoon perustamisvuotena pidetään kuitenkin vuotta 1458, koska silloin perustettiin ensimmäinen Espoon seurakunta. Kaupunki Espoosta tuli 1.1.1972.

Espoon juhlaviikon ja Espoo-päivän tarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle jotain kiinnostavaa, koska tapahtumia on noin 300. Kotikaupunkia juhlitaan leppoisalla fiiliksellä.

– Tapahtumien kirjo on todella laaja ja niiden määrä on palannut koronaa edeltäneelle tasolle. Juhlaviikon tarjonnassa voi olla maksullisia tapahtumia, mutta itse Espoo-päivän tapahtumat ovat maksuttomia, tuottaja Jussi Hietala kertoo.

– Tavoitteena on, että kulttuuriin voi törmätä kaupunkiympäristössä, vaikka asiasta ei olisi kuullut ennakkoon mitään.

– Pyrimme tekemään asioita, jotka ovat avoimia kaikille ja kaikki kokevat itsensä tervetulleiksi. Musiikki on universaali kieli, joka kaikki ymmärtävät.

Viikon aikana järjestetään viisi juhlakarnevaalia, jotka ovat Järvenperässä (23.8.), Leppävaarassa (24.8.), Suurpellossa (25.8.), Oittaalla (26.8.) ja Vanttilassa (27.8.). Espoon ”liikkuvat nuorisotilat” Patrik ja Kerttu kiertävät joka paikassa, mutta muutoin jokaisen juhlakarnevaalin sisältö on erilainen. Kävijät pääsevät nauttimaan esimerkiksi musiikkiesityksistä ja tutustumaan paikallisiin yhdistyksiin.

Tapahtumien kirjo on todella laaja.

Leffapaku kiertää kaupunkia koko Espoo juhlii! -viikon ajan. Joka ilta nähdään eri elokuva vaihtuvissa paikoissa. Elokuvia yhdistävä teema on kesä. Esimerkiksi 23. elokuuta Pakkasmäen kesäteatterilla esitetään Pitkä kuuma kesä! ja 24. elokuuta Nuuksiossa nähdään Stand By Me! Luontokeskus Haltian alapihalla.

Juhlaviikolla on myös mahdollisuus kuulla, miten kaupunki soi Tatu Rönkkö Plays Espoo -esityksissä. Perkussionisti ja multi-instrumentalisti Tatu Rönkkö soittaa Espoo juhlii! -viikon aikana viisi soolokonserttia viidessä eri paikassa.

Konserteissa Rönkkö soittaa julkisessa tilassa rakennuksia, esineitä ja asioita, jotka ovat olennaisesti osa Espoota. Soiva kaupunki -teos on yhdistelmä soolokonserttia, performanssia ja äänitaideteosta.

– Esimerkiksi Espoon keskuksessa Rönkkö soittaa Futura-veistosta, Tapiolassa esitys on kauppakeskus Ainoan metroportaikossa ja Olarissa esitys toteutetaan Talvipuutarhassa, Hietala selvittää.

Uudenlaista tarjontaa edustaa myös Art Goes Kapakka.

– Tiettävästi tämä on ensimmäinen kerta, kun Art Goes Kapakka järjestetään muualla kuin Helsingissä, Hietala mainitsee.

Eri musiikinlajeja on kuultavissa kulttuuritilojen yhteydessä toimivissa ravintoloissa sekä Lilla Villassa ja Haukilahden Helmessä.

Espoo-päivänä Dipolista kuoriutuu jälleen bilepaikka. Koko Espoo-päivän on luvassa tanssi- ja musiikkiohjelmaa. Aamupäivä on omistettu paritansseille. Iltapäivän tähti on Espoostakin biisin tehnyt Kalevauva.fi. Päivän aikana lanseerataan Espoo-tanssi, ja Tanssikoulu DCA on menossa mukana koko päivän.

Lue myös: Kalevauva virnuilee nyt espoolaisille hulvattomalla biisillä: Kyytiä saa keskiluokka, fitness ja länsimetro – "Ei Roomaakaan rakennettu päivässä"

Illemmalla Dipolissa saadaan maistiaisia espoolaisten nuorten oman taideprojektin hedelmistä eli Meeting Point Espoo -hankkeesta, joka tulee ensi-iltaan ensi vuonna. Ilta päättyy Roller Skate Diskoon. Musiikista vastaa kokenut rullaluistimilla tanssittaja Dj Armenzo. Aiemmin kerrotusta poiketen Roller Skate Discossa ei ole tarjolla lainaluistimia.

Lisäksi Dipolin pihalla pääsee koko päivän karaokebussin kyytiin laulamaan lempibiisejään.

Espoon kouluissa ja päiväkodeissa juhlitaan Espoon viisikymppisiä juhla-aterialla, jonka teemana on lähiruoka.

Espoo-päivänä 27. elokuuta kaikki tapahtumat ovat maksuttomia. Maanantaista perjantaihin 22.–26. elokuuta tapahtumat voivat sisältää pääsymaksun.

Joka kolkassa tapahtuu, joten jokaisella on mahdollisuus osallistua juhlintaan kotinsa lähellä. Kaikki tapahtumatiedot ovat sivulla espoopaiva.fi.

Edit 22.8. klo 14: Korjattu kohtaa Roller Skate Discosta. Tapahtumassa ei ole tarjolla lainaluistimia.