Voimakas tulehdus voi viedä tehohoitoon, tietää ylihammaslääkäri Maija Bjugg Espoon kaupungilta.
Koronapandemia on siirtänyt Espoossa kymmeniä tuhansia hammashoitokäyntejä, ja hammaslääkäreille avataan nyt aiempaa huonokuntoisempia suita.
– Koronan alkuvaiheessa ajoimme kaikki tutkimuskäynnit alas, joka osaltaan lisäsi hoitovelkaa. Hammaslääkäreiltä tulee viestiä, että hoidot ovat nyt vaativampia ja pitkäkestoisempia, kertoo ylihammaslääkäri Maija Bjugg Espoon kaupungilta.
– Pyrimme nyt syksyn aikana kirimään lakisääteistä alle 18-vuotiaiden hoitovelkaa kiinni.
Hammashoidon käyntejä on jäänyt tasaisesti väliin kaikissa ikäryhmissä.
Jo ennen koronaa on kuitenkin ollut havaittavissa se, että monen nuoren aikuisen hammashoitoon hakeutuminen viivästyy, kun vastuuta siitä pitäisi ottaa reilummin itselle.
Hammaslääkäriliitto kertoi MTV Uutisille (20.7.), että nuoria miehiä joutuu nyt jopa teho-osastoille hoitamattomien hampaiden takia.
– Jos laiminlyö hampaiden puhdistamisen, niin yleensä tästä seuraa ensimmäisenä ientulehdus. Ientulehdus on havaittavissa aika nopeasti, vain muutamassa päivässä. Reikiintyminen vie pidemmän ajan, ja on yksilöllistäkin, Bjugg muistuttaa.
– Yksittäisenkin hampaan tulehdus voi johtaa siihen, että bakteereja pääsee verenkiertoon. Vakava tulehdus voi viedä tehohoitoon Husin puolelle.
Ientulehdus on havaittavissa aika nopeasti, vain muutamassa päivässä.
Maija Bjugg, ylihammaslääkäri

Espoossa asuu keskimääräistä hyvähampaisempia lapsia ja nuoria, mutta joukossa on myös niitä, joiden hampaat ovat huonossa kunnossa, Bjugg summaa.
Pienimpiä vakavista hammasongelmista kärsiviä asiakkaita joudutaan ohjaamaan Husin puolelle anestesiassa tehtävään hammashoitoon. Tämän vuoden aikana anestesiahoitoon on lähetetty noin 140 espoolaispotilasta, Bjugg kertoo.
Ennen vastuuta lasten ja nuorten hammashoitolakäynneistä oli sälytetty kouluille. Osassa kouluista oli hammashoitoloita ja koulut huolehtivat hammastarkastuksiin menosta.
– Koululta on otettu pois tätä vastuuta, ja nyt on kotien tehtävä hoitaa lapsi tarkastuksiin ja hoitoon, Bjugg muistuttaa.
Hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälitkin tulisi puhdistaa päivittäin.
Monen nuoren hampaita vahingoittaa limsojen, urheilujuomien, makuvesien ja mehujen tiheä käyttäminen.
– Nämä liuottavat hammaskiillettä, eikä se enää palaudu takaisin. Näitä eroosiota aiheuttavia juomia tulisi välttää. Säännöllisellä ateriarytmillä on suuri merkitys suun terveydelle.
Hoitovaje konkretisoituu tällä hetkellä myös pitkinä hoitojonoina.
Espoon sähköinen ajanvarausjärjestelmä ei löytänyt elokuun alkupuolella ainuttakaan hammaslääkäriaikaa elo–maaliskuulle.
– Ruuhkan suurimpana yksittäisenä syynä on koronan aiheuttama hoitovelka, joka näkyy käytännössä myös hoitoon hakeutuvien asiakkaiden kasvaneena hoidon tarpeena, kertoo palvelupäällikkö Sanna Mekkonen Espoon kaupungilta sähköpostitse.
Tilannetta hankaloittaa henkilökuntapula. Mekkonen kuvailee hammashoitajien ja suuhygienistien rekrytointia erittäin haasteelliseksi.
– Emme myöskään ole pystyneet palkkaamaan uusia hammaslääkäreitä hammashoitajapulan vuoksi, sillä hammaslääkärit tarvitsevat työparikseen hammashoitajan. Myös vuokrahenkilöstön osalta jää henkilöstön haasteellisen saatavuuden vuoksi jatkuvasti merkittävä osa työvuoroista täyttämättä.
Lisäksi henkilöstön sairauspoissaolot ovat kasvaneet tänä vuonna dramaattisesti. Esimerkiksi hammaslääkäreillä on ollut tammi-kesäkuun aikana noin 560 sairauspoissaolopäivää enemmän verrattuna vastaavaan aikaa edellisvuonna, kertoo Mekkonen.
Kun sijaishenkilöstöäkään ei tahdo löytyä, joudutaan aikoja perumaan sairauspoissaolojen vuoksi.
Lasten kiireettömiä tarkastusaikoja saa Espoosta tällä hetkellä noin kolmen kuukauden päähän, aikuisille näitä aikoja pystytään avaamaan vain vähän noin 13 viikon päähän, Mekkonen kertoo.
Lisäksi aikuisten palveluseteleitä on tarjolla syyskuun lopulle.
– Valitettavasti tarjottava asiakasaikojen määrä ei riitä vastaamaan aikojen kysyntään, Mekkonen toteaa.