Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastaja kertoo: Lapset rääkkäävät luonnoneläimiä entistä useammin – siilejä potkitaan jalkapalloina

Lapset vahingoittavat eläimiä yhä useammin.

Vapaaehtoiselle eläinpelastajalle on tullut yhä useammin vastaan tapauksia, joissa lapset ovat vahingoittaneet luonnoneläimiä.

Neljä vuotta eläinpelastusrinkiin kuulunut Sanna Hagelberg on huolissaan tilanteesta. Viime viikolla hän kävi muiden vapaaehtoisten kanssa Vantaan Kartanonkoskelta pelastamassa harmaahaikaran, jota asukkaiden yhteydenottojen mukaan lapset olivat kiusanneet jopa kolmena päivänä.

– Haikaraa tökittiin kepillä, heitettiin kivillä ja se uhattiin tappaa veitsellä, Hagelberg kertoo.

Eläin toimitettiin hoitoon Korkeasaaren Villieläinsairaalaan.

Puhelun hetkellä Hagelberg istuu bussissa haukan kanssa, jota on viemässä pk-seudun eläinsuojeluyhdistykselle. Haukan tapauksessa ei ollut kyse ihmisen tekosista, vaan lintu oli eksynyt varastohalliin ja loukkaantunut etsiessään ulospääsyä.

Eläinpelastusrinkiin neljä vuotta kuuluneelle Hagelbergille on tullut vastaan muun muassa siilejä, joita lapset ovat käyttäneet jalkapallonaan sekä linnunpoikasia, joita on suljettu hiekoituslaatikkoon kuolemaan.

Sorsia on saatettu kivittää hengiltä.

– Ihan hirveää, hän tiivistää kokemansa.

Siili ei lähde ihmistä karkuun, vaan käpertyy palloksi, jolloin se on helppo kohde.

– Pahoinpideltyjä siilejä tulee paljon useammin vastaan kuin muita lajeja.

Hagelberg toteaa, että päiväkoti-ikäisestä voi vielä sanoa, ettei hän ymmärrä mitä tekee. Kouluikäiseltä voi odottaa enemmän. Esimerkiksi Kartanokosken haikaran tapauksessa kiusaajat olivat silminnäkijöiden mukaan neljäs- ja viidesluokkalaisia.

– On vaikea miettiä mistä se kumpuaa, ettei välitetä ja kiusataan viattomia eläimiä. Mukana voi olla myös ryhmäpainetta, jos yksi keksii jotain ja muut lähtevät siihen mukaan, Hagelberg pohtii.

Hänen mukaansa kouluissa olisi hyvä nostaa eläinten kohtelu keskusteluun, vaikka lopullinen vastuu lasten käytöksestä on vanhemmilla.

Hagelberg kertoo olleensa viime vuonna mukana hoitamassa noin 150 eläimen tapausta. Teologille kyse on vapaa-ajan harrastuksesta, joka lähti siitä, kun hän neljä vuotta sitten löysi loukkaantuneen kyyhkyn.

– Ei tästä pääse oikein poiskaan, sillä kovin monella ei ole tietotaitoa, miten esimerkiksi luonnoneläin otetaan kiinni.

Vapaaehtoiset kuljettavat eläimet hoitoon joko Korkeasaareen, pk-seudun eläinsuojeluyhdistykselle joka hoitaa luonnonvaraisia eläimiä, tai lintuhoitoloihin. Kesä on sesonkiaikaa, talvella hälytyksiä ei välttämättä tule viikossa yhtään.