Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viron kova linja venäläisten matkustamista kohtaan jatkuu – taas uusi kielto voimaan

Viro vaikeuttaa lisääntyvässä määrin venäläisten matkustamista Eurooppaan, vaikka EU ei ole tehnyt asiasta vielä yhteistä päätöstä. Torstaista 18. elokuuta alkaen Viro on kieltänyt maahan pääsyn venäläisiltä, joilla on Viron myöntämä Schengen-viisumi.

Viron hallitus ilmoitti asiasta viime viikolla. Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan tämä tarkoittaa sitä, että viisumit pysyvät voimassa, mutta niiden haltijat eivät pääse Viroon.

Uusi kielto ei koske niitä Venäjän kansalaisia, joilla on muiden EU-maiden myöntämä Schengen-viisumi. Eikä rajoitus koske myöskään Venäjän kansalaisia, joiden kotimaa on Viro tai jotka asuvat Virossa vakituisesti.

Lisäksi Virossa opiskeleville venäläisille opiskelijoille on tehty lisäpoikkeus, jonka myötä he voivat jatkaa oleskelulupaansa vuodella.

Samalla Viro lopetti myös viisumien myöntämisen työtä, opiskelua ja liiketoimintaa varten.

Nyt Viron hallitus vie asiaa eteenpäin ja toivoo kaikkien EU:n jäsenvaltioiden hyväksyvän rajoituksen.

– Sovimme, että ulkoministeriö ja sisäministeriö valmistelevat ehdotuksensa siitä, miten Viron raja voitaisiin sulkea niiltä Venäjän kansalaisilta, joilla on toisen EU-maan myöntämä Schengen-viisumi, Reinsalu kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Ajoitukseen liittyvät ylimääräiset rajatarkastukset ovat alkaneet tällä viikolla Virossa Narvan, Luhamaan ja Koidulan rajanylityspaikoilla. Ylimääräisiä tarkastuksia ei tehdä Tallinnan satamassa, eikä etelärajalla Iklassa ja Valgassa.

Viron yleisradion mukaan Viro on myöntänyt venäläisille 53 000 lyhytaikaista viisumia ja uusi rajoitus vaikuttaa hieman yli puoleen niistä.