Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennuste: Asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla – Vuokralainen voi nyt voittaa vaihtamalla

Suomen Hypoteekkiyhdistys ennustaa asuntojen hintojen laskevan pääkaupunkiseudulla reilun prosentin loppuvuoden aikana.

Pankin mukaan asuntojen hinnat kääntyvät laskuun myös koko maassa ja lasku jatkuu vuoden 2023 lopulle asti

Erityistä on se, pääkaupunkiseutu jää tänä vuonna jälkeen muun maan hintakehityksestä ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

– Vain vahva työllisyystilanne tukee tällä hetkellä asuntomarkkinoita, sillä iskuja tulee korkeammista koroista ja ohenevasta ostovoimasta. Jos työllisyys ei heikkene jyrkästi, kyse ei kuitenkaan ole mistään hintaromahduksesta, vaan hintaluisusta, kuten hieman reilun prosentin lasku osoittaa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo Hypon tiedotteessa.

Alkuvuonna käytiin asuntokauppaa niin vahvasti, että loppuvuoden niiauksesta huolimatta koko vuoden hintakehitys jää plussan puolella. Hypon näkemyksen mukaan pääkaupunkiseudun hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia, mutta ensi vuonna nousu hiipuu 0,5 prosenttiin. Koko maan luvut osoittavat tänä vuonna kasvua 1,5 prosenttia, joka kääntyy ensi vuonna 0,5 prosentin laskuun.

Vuokralainen voi vaihtamalla voittaa, sillä markkinoilla yleistyvät nettipalveluista tutut ”ensimmäinen kuukausi ilmaiseksi”-kampanjat. Ammattimaisten vuokranantajien ilmoituksissa pk-seudulla jo 10–30 prosentissa näkyy houkuttelutarjouksia, Hypon tiedotteessa todetaan.

– Alennukset tarkoittavat todellisuudessa vuokrien piilolaskua, sillä yksi ilmainen kuukausi tarkoittaa yli kahdeksan prosentin vuokranalennusta ensimmäiselle asumisvuodelle. Markkinatodellisuus ei kuitenkaan näy virallisissa vuokraindekseissä, joiden tiedot pohjaavat vain asumistukia saavien henkilöiden ja vuokrataloyhtiöiden olemassa oleviin sopimuksiin, Juhana Brotherus sanoo tiedotteessa.