Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äärimmäisen harvinainen "luonnon puskutraktori" löytyi Espoosta – syö kakkaa ja vähentää ilmastopäästöjä

Nuuksion kansallispuiston laitumilta Högbackasta löytyi kesän kartoituksissa, helolantiainen, kertoo Metsähallitus.

Kyseessä on pieni ja äärimmäisen uhanalainen hyönteislaji, jonka aikuiset yksilöt ja niiden toukat elävät lantaa syöden.

Helolantiainen (Esymus merdarius) vaatii elinpiirikseen avoimia laitumia.

Metsähallitus kertoo tiedotteessa, että helolantiainen on maamme uhanalaisimpia lantakuoriaisia luonnonlaitumien vähentymisen vuoksi.

Nuuksiosta tätä pientä puskutraktoriksi nimitettyä hyönteistä löytyi lehmien, lampaiden ja hevosten avoimilta laitumilta.

– Esimerkiksi hirven lanta ei riitä lajille, vaan sen toukkien menestyminen vaatii paahteisen ja aurinkoisen elinympäristön. Laitumien ja tilojen harventuessa kuoriaiselle sopivien alueiden väliset etäisyydet ovat kasvaneet ja monet alueet ovat kasvaneet umpeen, kertoo suunnittelija Heli Vainio Metsähallituksen tiedotteessa.

Helolantiainen oli jo usean vuosikymmenen kadoksissa Suomesta – jos ei jopa koko Pohjois-Euroopasta.

– Viime vuosina lajia on alkanut ilmestyä uudelleen Ruotsista ja Suomesta. Nuuksio on nyt yksi harvoista Suomen alueista, joilta lajia löytyy. Lantakuoriaiset ovat tärkeä osa ravinteiden kulkua ja edistävät ravinteiden päätymistä kasvien käyttöön. Ne ilmastoivat ja pilkkovat lantaa ja samalla vähentävät metaanin syntymistä, kuvailee Vainio.