Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapiolan Laulu esittää 12 fantasiaa Espoon lähiöiden kunniaksi – "Homma vähän paisui"

Tapiolan kuoron seniorikuoro Tapiolan Laulu juhlii Espoota Nuo paikat rakkaimmat -konsertilla. Siellä kantaesitetään 12 Espoo-kaanonia, ja näiden laulujen tekstit kertovat muutamista Espoon lähiöistä. Viralliselta nimeltään ne ovat Espoo-fantasioita.

Tapiola Sinfoniettan kontrabasisti ja säveltäjä Panu Pärssinen on tehnyt sävellykset vanhojen saksalaisten kaanonmelodioiden pohjalta ja sanat on kirjoittanut kirjailija Anu Jaantila, joka on myös Tapiolan Laulun laulaja.

– Homma vähän paisui. Ensin oli tarkoitus tehdä säestyksettömiä kaanoneita, Jaantila kertoo.

Hän on aiemmin kääntänyt paljon laulutekstejä ja kirjoittanut sanoja oppikirjojen uusiin sävellyksiin.

Espoo-fantasioissa nostetaan esiin muun muassa Otaniemi, Haukilahti-Westend, Laajalahti, Nöykkiö, Rantaraitti ja tietenkin Tapiola-fantasia, Molto nostalgico (con lagrime): On opinahjomme Tapiolan koulu, ja Kultsalla viel’ soitto soi!

On alkukehtomme puutarhakaupunki, mut’ vehreää ei juuri näy.

Nuo paikat rakkaimmat: Niityt ja vallarit ja Hekari - ne muistoihin jää!

Siitäkin lauletaan, miten Laajalahdessa saatiin Karjala takaisin.

Tekstit syntyivät Anu Jaantilan mukaan aika vaivattomasti.

– Olen pitkän linjan espoolainen. Olen asunut eri puolilla kaupunkia, joten se on tullut tutuksi. Seuraan aktiivisesti myös kaupungin lisärakentamista. Kuorolaisilta tuli ehtotuksia maamerkeistä, jotka pitäisi ottaa mukaan teksteihin.

Haukilahdesta hän riimittelee näin:

Jeda! Jeda!

On lahdessa hauki, ja meri on auki,

on hiekkainen ranta, santa,

Mellstenin ranta - siel’ nuoruuden koin!

Tapiolan Laulua vahvistaa muutamassa fantasiassa Tapiolan kuoro, koska laulamaan tarvittiin myös nuoria ääniä. Tapiolan kuoro esittää myös omaa ohjelmistoaan.

Säestävä soitinyhtye Vallarit tulee Tapiola Sinfoniettasta: Maarit Kyllönen (viulu) Jukka Kaukola (sello), Panu Pärssinen (kontrabasso ja mandoliini), Pekka Haahti (baritoni) ja lisäksi Musiikkiopisto Juvenalian rehtori Sanna Saarinen (harmonikka).

Tapiolan Laulu -naiskuoron laulajat ovat kaikki entisiä Tapiolan kuoron laulajia. Kuoro sai alkunsa vuonna 2013 Tapiolan kuoron 50-vuotisjuhlassa. Johtajaksi kutsuttiin monipuolinen muusikko Uli Kontu-Korhonen, joka itsekin aikanaan lauloi Tapiolan kuorossa.

Konsertissa kuullaan lisäksi Harri Wessmanin Lättemäen teksteihin säveltämiä lauluja. Wessmankin on kuulunut Tapiolan kuoroon. Lättemäe puolestaan on virolainen runoilija, jonka syntymästä tulee tänä syksynä kuluneeksi 100 vuotta.

Espoo 50 -fantasiat ilmestyvät myös cd-levynä keväällä 2023. Espoo-fantasioihin tehdään myös videoita, mutta ne eivät valmistu Espoo juhlii! -viikon konserttiin.

Nuo paikat rakkaimmat -konsertti kuullaan Olarin kirkossa perjantaina 26. elokuuta kello 19. Ohjelma 10 euroa.