Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saunat pois päältä Espoon uimahalleissa? – "Saattaa olla yksi vaihtoehto", sanoo halliasiantuntija

Uimahallit ovat Espoon kaupungin sähkösyöppöjä.

Sähkönhinnan nousu pakottaa Espoon kaupunginkin pohtimaan mahdollisia tapoja kulutuksen pienentämiseksi.

Etenkin kaupungin uimahallit kuluttavat paljon energiaa, sillä saunojen lämmityksen ohella myös altaiden ja suihkujen vesi sekä hallien kosteudenpoisto toimivat sähköllä.

Uimahalliasiantuntija Ari Jaakkola Espoon kaupungilta sanoo, että toistaiseksi muutoksia uimahallien energiankäyttöön ei ole tehty. Asiasta on kuitenkin käyty keskustelua, eikä Jaakkola pidä mahdottomana, etteikö toimenpiteitä voisi tulla.

– Syksyn aikana voi olla tilanne, että toimenpiteitä pitää tehdä. Toistaiseksi mennään kuitenkin ennallaan.

Mikäli säästöjä päätettäisiin uimahalleista hakea, voisivat ne Jaakkolan mukaan kohdistua ensimmäisenä saunoihin.

– Saunojen sulkeminen joksikin ajaksi saattaisi olla yksi vaihtoehto. On muistettava, että hallien ja veden lämpötilan laskeminen vaikuttaa asiakasviihtyvyyteen.

Yksi mahdollinen säästökohde voisi on suihkuveden käytön rajoittaminen.

– Toistaiseksi tämä kaikki on kuitenkin spekulaatiota, Jaakkola huomauttaa.

Syksyllä voi olla tilanne, että toimenpiteitä pitää tehdä.

Kaupunki pyörittää Leppävaaran, Matinkylän, Espoonlahden sekö Olarin uimahallia, joista jälkimmäinen on kiinni remontin takia. Keski-Espoon halli toimii ns. elinkaarimallilla, eikä ole kaupungin pyörittämä.

Energia-asiantuntija Timo Vepsäläinen Espoon kaupungilta kertoo, että uimahallit ovat suurimpia kaupungin sähkönkäyttäjiä.

Esimerkiksi Leppävaarassa käytettiin vuonna 2020 noin 2 364 000 kilowattituntia sähköenergiaa. Se vastaa karkeasti noin 125 omakotitaloa, joiden sähkölämmitys vaatii 19 000 kilowattittuntia.

Suurin osa Leppävaaran hallin sähköstä meni ilmanvaihtoon, jonka osuus oli 23 prosenttia. Hallin sisävalaistus vei 12 prosenttia, ulkovalaistus 10 prosenttia ja vedenkäsittelylaitteet 18 prosenttia kokonaissähkönkäytöstä.

Saunojen lämmitykseen meni 14 prosenttia.

Loppuosuus kului maauimalan valaistukseen, lämmityspumppuihin, sulatuslämmitykseen sekä jäähdytykseen.

Säästötoimia Leppävaarassa on jo suunnitteilla. Tulossa on sisä- ja ulkovalaistuksen muutos led-lamppuihin, minkä arvioidaan pienentävän vuosittaista sähkönkäyttöä noin 200 000 kilowattitunnilla.

Vuonna 2020 sähkönkulutusta laski koronapandemia, jonka takia uimahallit olivat osan vuotta kiinni. Vuosina 2018–2019 Leppävaaran hallissa kokonaissähkönkulutus oli keskimäärin 2 370 000 kilowattituntia.

Energia-asiantuntija Tanja Hyvönen Motivasta laski Länsiväylälle suuntaa-antavia esimerkkejä uimahallien sähkönkäytöstä.

– Jos uimahallin yksi suihku on päällä päivän aikana yhteensä 2 tuntia, hinta on noin 15 euroa. Jos yksi 20 kilowatin kiuas on lämmittämisen jälkeen 12 tuntia päällä, se maksaa noin 27 euroa.

Laskelmat on tehty yleisellä tasolla. Oletuksena on, että kaupunki on suojautunut sähkön hinnannousulta ja maksaa sähköstä pitkällä aikavälillä 20 senttiä kilowattitunnilta.

Jos kaupunki joutuisi maksamaan sähköstä 40 senttiä, nousisi yhden suihkun hinta uimahallissa 25 euroon ja sähkökiukaan käytön hinta 54 euroon.

Jos taas yksi suihku on päällä 4 tuntia, on hinta 30 euroa tai 50 euroa riippuen siitä, maksetaanko sähköstä 20 vai 40 senttiä kilowattitunnilta.

Hyvösen mukaan uimahalleissa voi säästää säätämällä suihkun vedenkäyttö 12 litraan minuutilta ja laskemalla suihkuveden lämpötila 28 asteeseen.

– Automaattisammutus on hyvä olla käytössä. Ja saunojen lämpötilaa on hyvä arvioida – onko varaa laskea sitä?

Edit klo 13.54: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin Espoonlahden uimahalli ei ole remontin takia kiiinni. Espoonlahdessa tehtiin aiemmin kaakelikorjauksia. Remonttia tehdään parhaillaan Olarin pienessä uimahallissa.