Teini-ikäisten ja monen muunkin suosimat pitkät suihkut tulevat kalliiksi.
Sähkön hinnan kallistuminen pakottaa suomalaiset pohtimaan tavallisia arjen toimia aivan uudella tavalla.
Esimerkiksi kuumalla vedellä otetusta suihkusta tulee nykyhinnoilla tuntuva lasku varsinkin, jos suihkussa läträä pitkään. Tämä johtuu siitä, että suihkuvesi pitää lämmittää, ja monessa kodissa lämmittäminen tapahtuu sähköllä.
Energiankäyttöön erikoistunut asiantuntija Tanja Hyvönen Motivasta laski Länsiväylän pyynnöstä muutamia esimerkkejä suihkun ja sähkösaunan käytölle.
Jos suihkussa tykkää lotrata 37-asteisen veden alla 15 minuuttia, ja omassa sähkösopimuksessa sähkön hinta on 40 senttiä kilowattitunnilta, kertyy suihkusta noin kolmen euron lasku.
Oletuksena on, että veden virtausnopeus on suositusten mukaisesti 12 litraa minuutissa, veden hinta 3,4 euroa kuutiolta ja kuuman veden tuottamiseen kuluu lämmitysenergiaa 0,058 megawattituntia kuutiolta.
Lyhentämällä suihkukäyntejä 5 minuuttiin ja säätämällä suihkuveden lämpötilan 28 asteeseen, laskua saa piennettyä roimasti.
Tällöin suihkun hinnaksi tulee 0,80 euroa 40 sentin kilowattituntihinnalla.
Mitään toimea ei pidä väheksyä.
Jos tämä säästö lasketaan neljän hengen perheelle puhutaan jo isoista rahoista.
– Jos suihkun lämpötila pidetään 37 asteessa ja kaikkien suihkuaikaa lyhennetään 15 minuutista 5 minuuttiin, säästö kuukaudessa neljän hengen esimerkkiperheellä on keskimäärin 250 euroa, Hyvönen laskee.
– Jos veden lämpötilan laskee vielä 28 asteeseen, säästö on esimerkkiperheellä noin 283 euroa.
– Ajalla on suurin merkitys hintaan. Lämpötilan laskulla saa sitten nipistettyä vielä lisää, joka sekin vuositasolla tuo selkeää säästöä.
Lisäksi kannattaa tarkistaa, että suihkuveden virtausnopeus on suositusten mukainen 12 ltr/min.
Myös saunojan kannattaa miettiä, kuinka usein kiukaan lämmittää.
40 sentin kilowattituntihinnalla tavanomaisen saunomisen hinnaksi tulee helposti kolme euroa, kun käytössä on 6–10 kilowatin keskivertokiuas. Tässä oletuksena on, että kiuas lämmitetään noin 45 minuutissa.
Kun kiuas on saatu lämpimäksi, kuluu sähköä vähemmän. Termostaatti nimittäin pitää kiukaan lämpimänä ja tehontarve vähenee 50 prosenttia.
Kotien energiankulutusta voi vähentää myös laskemalla huonelämpötilaa, käyttämällä lämpöpumppuja ja polttamalla puuta varaavassa takassa. Myös ne sähkölaitteet, joita ei käytetä, kannattaa sammuttaa.
Mitään toimea ei pidä väheksyä.
– Ehdottoman helppoja ja nopeita säästökeinoja on muistaa käyttöajan ja lämpötilan merkitys. Eli lyhennetään suihku-, saunomis- ja valaistusaikoja ja pienennetään huone- ja suihkulämpötiloja, sanoo Hyvönen.
Suomalaiset ovat Hyvösen mukaan perinteisesti säästäväistä ja tarkkaa kansaa, mutta sähkön oltua pitkään edullista sen kulutukseen ei ole kiinnitetty paljon huomiota.
– Nyt, kun energia on erityisen arvokasta, on aika tarkastella omia kulutustottumuksia. Eläminen kallistuu kaikilla, joten jos säästämiseen on yhä varaa, se kannattaa ehdottomasti tehdä. Mitä vähemmällä energiankäytöllä ylitämme ensi talven, sitä pienempiä ovat haitat, Hyvönen summaa.