Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Hyvinvointi lähtee hampaista

Hammashoitokäynnit ovat jääneet tasaisesti väliin kaikissa ikäryhmissä (LV 20.8.). Ilmiö oli jo havaittavissa ennen koronapandemiaa, joka pahensi tilannetta entisestään.

FinTerveys2017 -tutkimuksessa todettiin jo, että hampaiden harjauksen myönteinen kehitys oli pysähtynyt.

Nuorten hampaiden kiillettä ja eroosiota kiihdyttävät juomatottumukset ovat yksi syy ongelmiin. Nuoret aikuiset viivästyttävät lisäksi hammaslääkärikäyntejään viimeiseen asti. Se tarkoittaa, että hoidot ovat vaativampia ja pitkäkestoisempia – myös kalliimpia.

Vaativan hoidon tarve ei koske yksin nuorisoa tai iäkkäitä potilaita. Joukossa on jo pieniäkin potilaita, mikä on erittäin huolestuttavaa.

Vaativan hammashoidon kierre alkaa harmittomasti.

Vaativan hammashoidon kierre alkaa harmittomasti. Normaalia arkipäiväistä tapaa eli hampaiden puhdistamista laiminlyödään. Tästä seuraa jopa muutamassa päivässä ientulehdus, mikä johtaa vähitellen hampaan tulehdukseen. Elimistön tulehdustila johtaa muihin vakavampiin sairauksiin, jopa kuolemaan hoitamattomana. Vakavia hammastulehduksia hoidetaan tehohoidolla.

Sosioekonomiset erot näkyvät suun terveydessä. Vaikka Espoo ei ole hampaiden hoidossa häntäpäässä, anestesiahoitoihin lähetettiin noin 140 espoolaista jo tämän vuoden aikana.

Vastuuta lasten ja nuorten hammashoitokäynneistä on siirretty koululta koteihin. Jääkö osalla lapsista hammastarkastuksia nyt tästä syystä väliin vai kertovatko hammasongelmat vain päivittäisten hampaidenpuhdistuksen ontumisesta?

Kaukana ovat ne päivät, kun oppilaat seisoivat rivissä harjaamassa hampaitaan ja punaisten väritablettien avulla tarkastettiin, kuinka hyvin hampaat oli harjattu. Hampaita harjattiin julkisen nöyryytyksen pelossa, ja opit iskostuivat syvälle mieliin.

Vastuu hampaiden päivittäisestä huollosta ja hoitoon hakeutumisesta on sälytetty potilaille iästä riippumatta, ja sillä näyttää nyt olevan huonot seuraukset. Ongelmia havaitaan myös hyvähampaisten perheissä.

Suun terveys on yksi merkittävistä hyvinvoinnin ja elämänlaadun mittareista. Pystymme itse vaikuttamaan hyvin pitkälle siihen, miten hyvässä kunnossa omat ja läheisemme hampaat ovat.

heli.koivuniemi@media.fi