Laiturityöt ovat käynnissä Inkoossa. Rakenteilla myös kaasuputki satamasta Inkoon kompressoriasemalle.
Suomen ensimmäisen kelluvan LNG-terminaalialuksen tuloa valmistellaan Fortumin Inkoon satamassa jo täyttä päätä.
Mittavat laiturityöt ovat käynnissä ja samalla rakennetaan satamasta 2,2 kilometrin pituista kaasuputkea Inkoon kompressoriasemalle.
– Nämä valmistelutyöt ovat muutaman kymmenen miljoonan euron investointi, kertoo Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä Länsi-Uusimaa-lehdelle.
Valtion omistama Gasgrid Finland vuokraa kelluvan LNG-terminaalialuksen Excelerate Energy Inc.-yhtiöltä kymmenen vuoden ajaksi ja pyrkii saamaan terminaalin käyttöön jo ensi talvena.
Aluksen kapasiteetti riittää kattamaan sekä Suomen että Viron maakaasutarpeet.
Kaasun toimitukset Venäjältä loppuivat toukokuussa ja niiden käynnistyminen uudestaan ei ole näköpiirissä Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa Ukrainassa.
Terminaalihankkeen tarkoitus on vauhdittaa Suomen ja Baltian irtautumista venäläisestä energiasta.
Kelluva varasto- ja uudelleenkaasutuslaiva Exemplar on valtava. Se on 291 metriä pitkä ja 43 metriä leveä. Sen tilavuus on noin 151 000 kuutiometriä ja se vastaa täyteen lastattuna noin 68 000 tonnia LNG:ta eli nesteytettyä maakaasua. Määrä tarkoittaa noin 1 050 GWh:n energiaa.
Exemplarin höyrystyskapasiteetti on 140 GWh päivässä ja jopa yli 40 TWh vuodessa. Höyrystyskapasiteetti ylittää Suomen vuotuisen maakaasun kysynnän, joka on perinteisesti ollut noin 25 TWh vuodessa.
Inkoon lisäksi Gasgrid ja virolainen sähkön- ja kaasunsiirtoverkonhaltija Elering jatkavat mahdollisen sijaintipaikan kehittämistä Virossa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Pyrkimyksenä on vähentää mahdollisia riskejä ja kasvattaa todennäköisyyttä sille, että jompikumpi sijaintipaikoista on valmis mahdollisimman ajoissa seuraavaa talvea varten.
– Näillä näkymillä kumpikin sijaintipaikka valmistuu joulukuussa, jos riskejä ei realisoidu, kertoo Sipilä.
Kahden sijaintipaikan strategia varmistaa sen, että LNG-terminaalialus voi aloittaa toimintansa, vaikka ikäviä yllätyksiä sattuisikin.
– Tämä on valtava ja tärkeä hanke hyvin kriisialttiina aikana. Normaalisti tällainen hanke toteutetaan 2–3 vuoden aikana, jos kaikki menee hyvin. Nyt hanke toteutetaan kahdeksassa kuukaudessa. Suomen ja Viron valtiot halusivat pelata järkevästi varman päälle, kertoo Sipilä.
Sipilän mukaan on mahdollista, että Exemplar olisi ensimmäisen talven Virossa, jos Inkoon satama ei ole käytettävissä. Pysyvä sijaintipaikka on kuitenkin Inkoon syväsatama.
– Suomessa kaasun tarve on 4–5 kertaa Viroa suurempi, huomauttaa Sipilä.
Suomessa terminaalilaivan sijaintipaikaksi oli ehdolla montakin paikkaa, mutta Inkoo vei voiton.
Fortumin Inkoon satamaan on pääsy sopivaa väylää pitkin, sillä on käyttövalmis satamalaituri, se sijaitsee lähellä Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea ja se on käytettävissä lyhyellä varoitusajalla. Lisäksi Inkoon satamalle on tehty tarvittavat ympäristövaikutusarvioinnit jo vuosina 2014–2015.
Fortum omistaa sataman, jota operoi Inkoo Shipping Oy. Satamassa käsitellään kuivaa irtotavaraa, kuten sähkövoimaloissa käytettävää kiinteää polttoainetta. Se on syväsatama, joten se pystyy ottamaan vastaan kelluvan LNG-terminaalialus Exemplarin.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Länsi-Uusimaassa.