Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konttorinjohtaja paljastaa: Panttilainaamossa on tavaraa, joka on pantattu jopa 20 vuotta sitten – korko kasvaa koko ajan

Panttilainaamon asiakkaat tarvitsevat usein nopeasti lainaa. Valtaosa panttilainoista lunastetaan takaisin, mutta jotkut tavarat pysyvät pantissa jopa vuosikymmeniä.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy kirkkaan valkoisiin vitriineihin näyteikkunoiden vieressä sekä tiskin ympärillä. Lasilevyillä lepää erilaisia koruja sekä pöytähopeita. Äkkiseltään voisi luulla olevansa jalokiviliikkeessä.

Helsingin Pantin Tikkurilan toimipisteen konttorinjohtaja Roope Sipilä kertoo tämän olleen tavoitteena.

– Teemme toimipisteistämme liiketiloja emmekä panttilainaamoja. Tänne ei tarvitse tulla hattu kourassa.

Tikkurilan Helsingin Pantti muutti Tikkuraitille viime vuoden marraskuussa. Aiemmin toimipiste sijaitsi Kielotien alkupäässä.

Lainojen vakuutena olevat tavarat vaativat varastotilaa. Postin myymälänä aiemmin toiminut liikehuoneisto soveltui panttilainaamolle.

Sipilä on huomannut muuton Tikkurilan ytimeen piristäneen asiakasmääriä sekä liikkeen nettikauppaa.

– Uusia asiakkaita tulee nyt enemmän, myös Vantaan ulkopuolelta.

Sipilän mukaan panttilainaamon asiakaskuntaa ei voi yksilöidä. Asiakkaita on kaikista yhteiskuntaluokista.

Panttilainaamon asiakkaat tarvitsevat pääasiassa nopeaa lainaa, kertoo Sipilä. Syyt vaihtelevat arjen yllättävistä menoista ulkomaanmatkojen tai harrastusten rahoittamiseen.

Tänne ei tarvitse tulla hattu kourassa.

Tavalliset lainaa vastaan pantattavat tavarat ovat arvoesineitä. Mukana on myös elektroniikkaa, soittimia sekä design-laukkuja. Lainaamon kannalta määräävä tekijä on jälleenmyyntiarvo.

Jalometallien markkinahinta tai ostokuitti antavat suuntaa tuotteesta maksettavalle lainalle. Ilman kuittia henkilökunta arvioi tuotteen alkuperän ja arvon, kertoo Sipilä.

– Se on käytännössä ammattitaitoa. On tiettyjä asioita tietyissä tuotteissa mitä seuraamme.

Hän mainitsee vaikkapa kelloväärennökset, jotka kehittyvät koko ajan. Niiden varalta Sipilän mukaan henkilönkunta kouluttautuu ja ”seuraa maailmanmenoa”.

Kovin epätavallisia pantattuja tuotteita Sipilä ei muista.

– Välillä tulee vastaan Suomessa harvinaisia kellomerkkejä.

Lainat tavaraa vastaan ovat kolmen kuukauden mittaisia. Korkoa ja kuluja vastaan asiakas voi jatkaa laina-aikaa.

Sipilä kertoo, että 2000-luvun alusta saakka olevia panttauksia on muutamia.

– Syynä voi olla se, että jotkut käyttävät meitä säilytyspaikkana.

Asiakkaalla on myös oikeus luopua lainaa vastaan pantatusta tavarastaan. Lunastamattomat tuotteet täytyy lain mukaan realisoida avoimessa huutokaupassa.

Helsingin Pantti järjestää huutokaupan viikoittain internetissä.

Tikkurilan liikkeessä esillä olevat tuotteet ovat firman oman edustajan huutokaupasta ostamia. Niillä on arvioitu olevan jälleenmyyntiarvoa nettimyynnissä.

Huutokauppaan päätyy pieni osa pantatuista tavaroista. Liki yhdeksän kymmenestä panttilainasta lunastetaan takaisin, toteaa Sipilä.

– Pääsääntöisesti suomalainen on hyvinkin kunniallinen, hän pyrkii viimeiseen asti lainaa hoitamaan.

Sipilän mukaan monella esineellä on omistajalleen reaaliarvoa suurempi tunnearvo. Tämän vuoksi niistä ei haluta luopua lopullisesti.

Kausivaihtelua ei Tikkurilan panttilainaamossa juuri näy. Veronpalautuspäivinä lainoja maksetaan pois ja tavaroita lunastetaan. Kuukausien yleisimmät palkkapäivät tuovat lisää asiakkaita liikkeeseen.

Sipilä on työskennellyt Helsingin Pantissa vuodesta 2008. Hän kertoo, että tänä aikana yhtiö on tehnyt paljon töitä panttilainaamoihin takavuosina liitetyn vääränlaisen imagon korjaamiseksi.