Naisia kannustetaan bussikuskeiksi, erityisesti alanvaihtajia.
Vielä vuosi sitten keväällä Lea Hinnosaar, 33, työskenteli kahvilassa, oli välillä lomautettuna ja kyllästynyt koko alan epävarmuuteen.
Kolmen lapsen äiti valmistui tammikuussa linja-autonkuljettajaksi käytyään ystävänsä vinkistä Työtehoseuran (TTS) kuljettajakoulutuksen, työllistyi seuraavana päivänä Nobinalle ja toimii nyt myös yhtiön mainoskasvona.
Nobina on käynnistänyt näkyvän kampanjan naiskuljettajien saamiseksi alalle. Hinnosaaren kasvot koristavat monen Nobinan bussin kylkeä.
– Yritämme rekrytoida erityisesti alanvaihtajia esimerkiksi ravintola-, matkailu- ja hoito-alalta. Naiset ovat kokemuksemme mukaan yleensä muutenkin hyviä kuljettajia. He ajavat tasaisesti ja rauhallisesti, toteaa Nobinan hr- ja viestintäjohtaja Jenni Vuorio.
Ravintola- ja hoitoalalla työskennelleitä halutaan alalle, koska heillä on haluttua kokemusta vuoro- ja asiakaspalvelutyöstä.
Hinnosaar tervehtii vastaantulevaa kollegaansa Nobinan varikolla.
– Olen viihtynyt yllättävän hyvin. Erilaisia tilanteita ja asiakaskohtaamisia tulee päivittäin. Välillä ollaan Helsingin keskustassa ja sitten taas Nuuksion perukoilla, virolaistaustainen Hinnosaar kertoo.
Yhtiön tavoitteena on nostaa naiskuljettajien määrää nykyisestä viidestä prosentista 20 prosenttiin. Nobinalla on Suomessa 1 200 kuljettajaa.

Naisten osuus alalla on vielä alhainen. Pohjolan liikenteen liikennejohtaja Johan Nykvist sanoo, että hakeutumista alalle saattaa jarruttaa se, että työ on ollut välillä esillä turhankin negatiivisessa valossa.
– Yksittäisten kuljettajien sattumukset vaikuttavat mielikuviin.
Tämä on ala, jossa töitä riittää.
Yhtiön 1 250 kuljettajasta lähes 10 prosenttia eli noin 120 on naisia.
– Me emme ole kampanjoineet noin suoraan, mutta samoilla linjoilla olemme. Olisi erittäin tärkeää saada lisää naiskuljettajia. Tämä on ala, jossa töitä kyllä riittää.

Nykvist listaa hyviksi puoliksi muun muassa itsenäisen ja vaihtelevan työn, hyvän palkan, lisätyön mahdollisuuden, työsuhde-edut, työterveyshuollon ja soviteltavissa olevat työvuorot.
Entä onko uusien kuljettajien enää mahdollista päästä samalle palkkatasolle vanhojen kanssa?
– Kyllä. Meillä moni alle neljä vuotta alalla ollut kuljettaja on jo palkkakärjessä.
Palkka koostuu peruspalkasta ja olosuhdelisistä.
– Olosuhdelisät voivat voi olla 500–800 euroa. Tämän lisäksi voi halutessaan tehdä vielä lisä- ja ylityötä, joka nostavat ansiotasoa entisestään.
Kuljettajan aloituspalkka pääkaupunkiseudulla ilman vuorolisiä on 2 600 euroa kuukaudessa. Keskipalkka lisineen on Nobinan mukaan noin 3 500 euroa.
Alle neljä vuotta alalla olleen tuntipalkka on työehtosopimuksessa 16,42 euroa ja yli 12 vuotta olleilla 18,11 euroa.
Helsingin bussiliikenteen toimitusjohtaja Mika Seppänen kertoo, että 890 kuljettajasta 8 prosenttia eli noin 70 on naisia.
– Olettaisin, että peruskysymys on, että tämä on 2-vuorotyötä. Vastaan tulee usein esimerkiksi perheasiat. Tosin hoitoalalla vuorotyötä tehdään myös.
Naiset olisivat Seppäsen mukaan alalle enemmän kuin tervetulleita.
– Tuntuu, että he saavat asiakkailta usein enemmän myös positiivista palautetta.
Yksi ongelma alalla on ikääntyminen. Kuljettajien keski-ikä on 49 vuotta.
Nobina on tällä hetkellä erityisen paineen alla uusien kuljettajien rekrytoinnissa. Nobina voitti HSL:n kilpailutuksen pääkaupunkiseudulla ja Pohjolan liikenne hävisi sen.
Alalla vallitsevan sopimuksen mukaan kuljettajia siirtyy tavallisesti kilpailutuksen voittaneen yhtiön palvelukseen.
– Tällä kertaa Pohjolan liikenne ei irtisanonutkaan kuljettajiaan. Siksi olemme nyt tässä tilanteessa, Jenni Vuorio sanoo.
Ensi vuoden alkuun mennessä Nobinan pitäisi saada palkattua yli sata kuljettajaa.
Mitä jos kuljettajia ei vain saada riittävästi?
– Sitten linjoja jäisi ajamatta, mutta se ei ole vaihtoehto.
Vuorio korostaa, että väyliä saada uusia kuljettaja on monia. Oppisopimuskoulutuksessa on parhaillaan noin 10 kuljettajaa. Kuljettajia saadaan myös kolmen yhdessä Työtehoseuran (TTS) kanssa syksyllä järjestettävän rekrykoulutuksen kautta. Koulutukset on suunnattu työttömille tai työttömyysuhan alla oleville.