Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkat nousivat jyrkästi Virossa – tämä on nyt keskipalkka

Keskimääräinen bruttopalkka oli Virossa vuoden 2022 toisella neljänneksellä 1 693 euroa, mikä on 10,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan. Tiedot selviävät Viron tilastokeskuksen tuoreista palkkatilastoista.

Suomessa asiasta uutisoi aiemmin Tallinna24.

Viron tilastokeskuksen analyytikon Argo Tarkiaisen mukaan yksi syy palkkojen nousuun Virossa ovat korkeat hinnat ja niiden luomat palkkapaineet.

– Kuluvan vuoden toisen neljänneksen 10,1 prosentin palkkojen kasvu oli viime vuosien suurin, Tarkiainen toteaa tiedotteessa.

Samaan aikaan Viron inflaatio eli hintojen nousu on ollut palkkojen nousua nopeampaa. Se tarkoittaa, että reaalisesti palkansaajien ansiot putosivat.

Toimialakohtaisesti korkeimmat bruttopalkat maksetaan Virossa tiedotus- ja viestintäalalla (3 034 e), rahoitus- ja vakuutusalalla (2 746 e) sekä energia-alalla (2 337 e).

– Alhaisimmat keskimääräiset bruttopalkat ovat majoitus- ja ravitsemuspalveluissa (1 048 e), kiinteistöalalla (1 183 e) ja muussa palvelutoiminnassa (1 255 e), Tarkiainen kertoo.

Viime vuonna keskipalkka nousi Virossa koronapandemiasta huolimatta lähes 7 prosenttia.