Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikko ja Kirsi rakensivat uusperheelleen huomiota herättävän pakopaikan arjesta – "Olemme seuranneet tähdenlentoja"

Tuusulanjärvellä toimii ennestään muutamia tilauslauttoja. Uutta saunalauttaa voi vuokrata yöpymiseen.

Tuusulanjärvellä on kuukauden päivät kellunut ankkurissa saunalautta Toivo. Erikoinen kulkuneuvo on herättänyt paljon huomiota.

– Veneilijöitä tulee juttusille, kun olemme paikalla, laivan kapteeni Mikko Ahonen kertoo Keski-Uusimaan haastattelussa.

Hän rakensi uusperheelle kelluvan saunamökin kumppaninsa Kirsi Oinosen kanssa.

– Rakensimme lauttaa viime talvena Purolan kartanon tiloissa. Käytimme pääosin kierrätysmateriaalia, jota hankimme ylijäämänä muilta rakentajilta.

Lautalla on pituutta 11 ja leveyttä viisi metriä, joten sen siirtäminen kymmenen kilometrin päähän oli iso operaatio. Lautta tuotiin erikoiskuljetuksella Tervanokkaan, jossa se nostettiin veteen.

– Toivossa on 30 hevosvoiman moottori, jolla ajoimme sen Vanhankylänniemen edustalle. Lautta on keulasta kiinni kahdella ankkurilla, Ahonen kertoo.

Ahonen on käynyt ystäviensä kanssa lautalla saunomassa ja nukkumassa kesäöitä.

Iso laituri edistäisi lauttailua.

– Tuusulanjärvi on yöllä maaginen. Järvenpää näyttää upealta valaistuna. Paljussa olemme seuranneet tähdenlentoja, jotka näkyvät hyvin horisontissa.

Kuuden ponttonin päälle rakennetussa lautassa on saunan lisäksi tupakeittiö, kaksi makuusoppia ja vessa. Kannelta löytyy palju ja kattoterassilla on sohvaryhmä sekä grilli.

– Lautan sähköt toimivat aurinkopaneeleilla. Keittiö on varusteltu jääkaapilla, mikrolla sekä kahvinkeittimellä. Saunassa on suuri näköalaikkuna, Ahonen esittelee.

Pesuvesi tuodaan lautalle kanistereissa. Lautassa on vessaa varten septitankki ja pesuvesille oma säiliö.

Toivoa on tarkoitus vuokrata tänä syksynä ulkopuolisten käyttöön, kun lupa-asiat on saatu kuntoon.

Vesikulkuneuvosäädösten mukaan saunalautan saa rakentaa omaan käyttöön melko vapaasti. Vuokrattavaan lauttaan tarvitaan CE-merkintä, käyttöopas ja vaatimustenmukaisuusvakuutus.

Kokonsa vuoksi M/S Toivo oli rekisteröitävä venerekisteriin. Lautan omistaa Saunalautta Toivo Oy.

Saunan vuokrahinta on ajankohdasta riippuen 60–70 euroa tunnilta. Vuorokausihinnat ovat erikseen sovittavissa.

– Vuokraamme lauttaa ilman miehistöä. Kuljetamme asiakkaat lautalle yhteysveneellä. Lautta on paikallaan ankkuroituna vuokrauksen ajan, Ahonen tarkentaa.

Saunalautan ylläpitoon liittyy joitain haasteita. Lautalle on kiivetty luvattomasti viettämään aikaa, mistä valvontakamera on välittänyt tiedon Ahosen puhelimeen.

Talvisäilytys on vielä ratkaisematta. Ahonen toivoo, että lautalle löytyy järveltä laituripaikka talvikuukausiksi.

– Lauttailutoiminta voisi kehittyä Tuusulanjärvellä, kun täällä olisi muutama isompi laituri. Kysyntää ja yrittäjiä varmasti löytyisi, jos kaupunki tulisi asiassa vastaan. Isommat laiturit avaisivat mahdollisuuksia ympärivuotiselle toiminnalle. Avantouimarit voisivat käyttää saunoja talvella.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.