Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Takki auki ja töissä suojalaseitta – työntekijä sai päälleen erittäin vaarallista kemikaalia Espoossa, ja johtajille tuli nyt tuomio oikeudessa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Espoossa toimivan yrityksen toimitusjohtajan ja operatiivisen johtajan 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön tuotantopäällikkö sai 20 päiväsakkoa, ja lisäksi yhtiö joutuu maksamaan 40 000 euron yhteisösakon.

Oikeus antoi tuomion 25. elokuuta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedotti siitä tiistaina.

Tuomio liittyy helmikuussa 2019 sattuneeseen turmaan, jossa työntekijä valmisti erittäin vaarallista kemikaalista liuosta.

Työntekijällä oli päällään aukinainen laboratoriotakki ja suojakäsineet, mutta jalassaan hänellä oli tavalliset housut eikä hän käyttänyt silmäsuojausta.

Liuosta roiskahti työntekijän vaatteille ja lattialle. Työntekijä pyyhki ja pesi itseään ja vaatteitaan, vaihtoi puhtaan t-paidan ja palasi töihin.

Toinen yhtiön työntekijä pyyhki lattiaa imuliinalla, jonka hän laittoi pyyhkimisen jälkeen tavalliseen roska-astiaan ongelmajäteastian sijaan.

Lisäksi joku yhtiön työntekijöistä pyysi ulkopuolisen yhtiön siivoojaa puhdistamaan lattian kertomatta siivoojalle, että roiskuneessa liuoksessa oli erittäin vaarallista kemikaalia.

Yhtiöstä soitettiin hätäkeskukseen vasta tunti onnettomuuden jälkeen, kun liuosta päällensä saaneella työntekijällä ilmeni oireita.

Syytteen mukaan vastaajat eivät olleet tehneet järjestelmällistä työn vaarojen arviointia eivätkä hankkineet henkilökohtaisia varusteita tai laatineet kattavia toimintaohjeita vaaratilanteiden varalle. Myös laboratorion ilmanvaihto oli puutteellinen.

Vastaajat kiistivät kaikki syytteet ja katsoivat, että tapaturma johtui siitä, että työntekijä toimi ohjeistuksen vastaisesti.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli muun muassa laiminlyönyt järjestelmällisen vaarojen arvioinnin, ja työntekijöiden saama ohjeistus vaaratilanteiden varalle oli riittämätön.

Kukaan työntekijä ei kertonut pelastushenkilökunnalle kemikaalin vaarallisuudesta eikä siitä, että työntekijällä oli edelleen saastuneet housut jalassaan pelastushenkilökunnan saapuessa.

Syyte laboratorion ilmanvaihdosta sen sijaan kaatui.

Oikeuden mukaan kyse ei ollut yksittäisestä laiminlyönnistä, vaan tekoaika oli syytteen mukaisesti yli kolme vuotta. Samalla oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että yhtiön piirissä oli pyritty huolehtimaan työturvallisuudesta asianmukaisesti.

Avin työsuojelun lakimies Reeta Holmi muistuttaa tiedotteessa, että työnantajan on huolehdittava, että työntekijät käyttävät työn vaatimia suojavarusteita. Suojainten käyttöä ei voi esimerkiksi perehdytyksen jälkeen jättää työntekijän omaan harkintaan.