Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa on Tapio Wirkkalan polku, Elissanpiha ja pian myös Tea Istan aukio – nimistönsuunnittelija kertoo, ketkä saavat nimensä katukylttiin

Elissa Aaltoa ja Suomen ensimmäistä ylioppilasta muistetaan nyt Espoon nimistössä.

Tea Istan aukio ja Tapio Wirkkalan polku.

Espoosta löytyy reilut sata jonkun henkilön tai suvun mukaan nimettyä katua, polkua, aukiota tai puistoa. Nimikkopaikkoja on enemmän miehillä, mutta naisten osuus on kasvussa.

Tea Istan aukio on yksi uusimmista, sillä Lillhemtissä asuneen näyttelijän mukaan nimetty aukio on valmistumassa hänen kulmilleen. Otaniemen osoitekartan tuoreita lisäyksiä on puolestaan Elissanpiha, jolla muistetaan arkkitehti Elissa Aaltoa, joka suunnitteli miehensä Alvar Aallon kanssa muun muassa TKK:n päärakennuksen.

Tapio Wirkkalan polku sijaitsee Nöykkiössä, jossa Wirkkalalla oli kesäasunto.

Nimistönsuunnittelija Aurora Salmi kertoo, että muistonimiä nimetään vain muutama vuodessa.

Tällä hetkellä suunnitellaan muistonimiä Kauklahden lasitehtaan ja Keran keramiikkatehtaan taiteilijoille ja muotoilijoille. Lisäksi suunnitteilla on nimihanke Leppävaaran kansakoulun pitkäaikaiselle opettajalle Edla Sippolalle.

Suomen ensimmäinen naisylioppilas ja Stensvikin tiilitehtaan perustajan tytär Marie Tschetschulin on saamassa Kiviruukkiin nimeään kantavan aukion.

– Toista tytärtä, joka oli viulisti, säveltäjä ja musiikkipedagogi muistetaan aukiolle vievän Agneksenkujan nimessä.

Tiilitehtailija Feodor Tschetschulin sai muistonimen muutama vuosi ennen tyttäriään espoonlahtelaiseen alikulkuun, vuonna 2019 nimettyyn Tschetschulininporttiin.

Salmi kertoo, että nimi Tschetschulin on sen verran vaikea ääntää ja kirjoittaa, että sitä ei voitaisi ottaa käyttöön osoitteen nimenä, mutta aukion tai alikulun nimeksi se sopii.

– YK:n ja Kotimaisten kielten keskuksen suositusten mukaan muistonimi voidaan antaa vasta, kun henkilön kuolemasta on kulunut useampi vuosi. Vasta sitten voidaan tietää, minkälainen vaikutus ihmisellä on ollut, Salmi lisää.

Kiviruukkiin tulossa olevat nimet kertovat siitä, että muistonimien anto saattaa viedä todella pitkään.

Tiilitehtailijan kuolemasta on kulunut jo yli 150 vuotta ja tytärten kuolemasta reilut 100 vuotta.

– Nimistönsuunnittelun tärkeimpiä periaatteita on, että paikalle etsitään nimeä, ei nimelle paikkaa, Salmi muistuttaa.

Mukana on myös lempinimenomaisia nimiä, kuten kotiseututyössä 1900-luvun alussa ansioituneen Anna Moreliuksen mukaan Kiloon nimetty Anna-muorin tie.

–  Tapiolassa sijaitseva Tenniskuninkaanpolku on Arne Grahnin muistonimi. Tenniksenpelaaja Grahn oli Tapiolan synnyn kannalta merkittävä hahmo ja Hagalundin kartanon omistaja, Salmi kertoo.

Soukassa sijaitseva Ampujankuja on puolestaan nimetty kilpa-ampuja Ivar Ståhlen mukaan.

– Jotkut nimet saattavat olla yllättäviä ja sisältää piilotetumpia viittauksia muistettavaan henkilöön.

Jotkut muistonimen saajista olivat paikallisia vaikuttajia, eivät niinkään julkisuuden henkilöitä. Tällainen on esimerkiksi Gunhild Olin, joka oli 1900-luvun alun kulttuuri- ja nuorisoalan vaikuttaja Vanhankartanon alueella, jossa nyt kulkee Gunni Olinin tie.

Monet muistonimistä kertovat kartanoiden historiaa. Leppävaarassa sijaitsevat Kiseleffinpolku ja Slöörinpolku on nimetty Albergan kartanon omistajien mukaan.

Järvenperässä on puolestaan paljon Träskändan kartanon omistajan Aurora Karamzinin mukaan saanutta nimistöä.

Bassin tilan isäntää ja talonpoikaispurjehtijaa Erik Bassea on muistettu Kauklahden nimistössä kolmella nimellä. Bassenmäki on saanut häneltä nimen. Lisäksi alueella sijaitsee myös Erik Bassen tie ja kuja.

–  Espoossa on aika paljon kartanonomistajien mukaan nimettyjä muistonimiä, koska kartanot ovat vaikuttaneet vahvasti alueiden kehitykseen, Salmi kertoo.

Kartanonherrojen lisäksi muistonimiä on annettu kuuluisille arkkitehdeille. Tapiolassa on Aarne Ervin ja Viljo Revellin aukiot, Olarissa Simo Järvisen aukio ja Eero Valjakan puisto.

Myös taiteen tekijöitä on muistettu. Runoilija Katri Vala on saanut nimeään kantavan tien Lintuvaaraan ja säveltäjä Armas Launis Leppävaaraan.

– Muistonimen saajalla pitää olla tärkeä kytkös alueeseen. Yleensä henkilö on asunut alueella vakituisesti tai joissain tapauksessa kesäisin, Salmi kertoo.

Esimerkiksi Albert Edelfeltin puisto sijaitsee Kilossa, jonne taidemaalari rakensi Villa Eka -huvilan 1900-luvun alussa.

– Leppävaarassa on Elli Tompurin promenadi. Tompuri oli paitsi näyttelijä, myös Leppävaaran kartanon emäntä 1900-luvun alussa, Salmi kertoo.

Muistonimitoiveita tulee kaupungille aina välillä, Salmi kertoo. Muistonimeä on toivottu muun muassa 2020 kuolleelle Children of Bodom -yhtyeen laulaja–kitaristille Alexi Laiholle.

Salmen mukaan asia ei ole nyt vireellä, mutta muistonimi voisi tulla myöhemmin kyseeseen, jos palaset loksahtelisivat kohdalleen ja sopivaan aikaan olisi sopivassa paikassa nimentarve.

– Muistamisen olisi tietenkin suotavaa tapahtua henkilölle itselle sopivalla tavalla. Omaisilla saattaa olla näkemys siitä, onko vaikka kadunnimi sellainen asia, jota henkilö itse olisi edes halunnut. Espoo Ciné -elokuvafestivaali järjestää syyskuussa yönäytöksen Laihon muistoksi. Tällainen muistamisen tapa tuntuu todella osuvalta, koska Laiho oli suuri elokuvafani ja pahimpina unettomuusaikoina saattoi katsella yöt putkeen elokuvia, Salmi sanoo.

– Nimistönsuunnittelu etenee vakaasti ja rauhallisesti.

Lisää tarinoita Espoon nimien takana löytyy kaupunginosittain listattuna Espoon kaupungin sivustolta osoitteesta https://www.espoo.fi/fi/espoon-nimien-tarinoita