Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

80 vuotta täyttävä Jukka Kuoppamäki paljastaa: Näin syntyi rakastettu Sininen ja valkoinen -hittilaulu

Lauluntekijä, laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Jukka Kuoppamäki täyttää 80 vuotta.

Musiikkimaestro Jukka Kuoppamäki kuvailee itseään onnekkaaksi, koska 80-vuotispäivän kynnyksellä hänellä ei ole minkäänlaisia sairauksia.

– Kävely käy ja muisti pelaa, Kuoppamäki kertoo puhelimitse toisesta kotimaastaan Saksasta.

– Olen pitänyt itseni liikkuvana tai sitten minulla on hyvät geenit. Pyrin menemään joka paikkaan kävellen ja olen jo pitkään syönyt luonnonmukaista kasvisruokaa.

Kuoppamäki täyttää 80 vuotta torstaina 1. syyskuuta. Merkkipäiväänsä hän juhlistaa konsertoimalla eri puolilla Suomea yhdessä tyttärensä Inka Auhagenin ja Jukka Ruusumaan johtaman Four Roses -kvartetin kanssa.

Konserttikiertue alkaa Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalista.

Konsertin ohjelmistossa on artistin tunnetuimmat kappaleet, ja se on pääkaupunkiseudun ainoa keikka.

Kuoppamäki kokee Tapiolasalin kotisalikseen, koska perheen Suomen koti oli Haukilahdessa ennen kuin he 1977 muuttivat Saksaan. Hän muistelee lämmöllä kaunista Mellsteninrantaa.

Saksassa Kuoppamäki opiskeli teologiaa ja teki siellä uran pappina.

Ensimmäinen asuinpaikka Saksassa oli Stuttgart, myöhemmin Wuppertal ja Dortmund. Nykyisin hän asuu Sirpa-vaimonsa kanssa Kölnissä.

Musiikin täytyy syntyä sisältäpäin.

– Dortmundissa elämään tuli jalkapallo, koska huudot kentältä kuuluivat kirkkoon asti. Meistä tuli innokkaita penkkiurheilijoita, Kuoppamäki paljastaa.

– Nuorin lapsenlapsemme on 2-vuotias ja haluamme viettää hänen kanssaan aikaa mahdollisimman paljon täällä Saksassa.

Kuoppamäen perheen nykyinen tukikohta kotimaassa on kesäpaikka Porvoon Emäsalossa.

Vaikka Kuoppamäki on asunut yli puolet elämästään Saksassa, Suomi on hänelle rakas, ja hän on suomalaisille ikoninen laulaja ja lauluntekijä.

Suomalaisten rakastama Sininen ja valkoinen on tekijälleenkin kaikkein merkittävin kappale. Hän voitti sillä Rostockin laulukilpailun 1972. Samasta kilpailusta tuli voitto vuotta aiemmin Pieni mies -kappaleella.

– Sininen ja valkoinen syntyi konkreettisesti juhannuksena, kun olimme kaverin luona maalla ja siniristilippu liehui lipputangossa. Olin siihen mennessä kiertänyt jo paljon Suomea ja sitä kautta maasta tuli minulle hyvin rakas.

Toinen Kuoppamäelle itselleen merkittävä kappale on Paljon sanomatta jää. Sen sanoma on aina ajankohtainen.

– Laulu kertoo siitä, että ihmisten pitäisi puhua enemmän toisilleen ja heidän pitäisi muistaa kertoa myös siitä, että rakastaa, Kuoppamäki muistuttaa.

Uusia lauluja syntyy edelleen.

– Teen musiikkia koko ajan, mutta en tee sitä tekemällä. Sen täytyy syntyä sisältäpäin.

Hän uskoo, että kirjoittamisen taito tulee aiemmista retkistä tälle planeetalle.

– Toki perimä vaikuttaa myös. Isä luki meille aina Topeliuksen satuja.

Konserttikiertueen lisäksi 80-vuotismerkkipäivää juhlistaa Kuoppamäen elämästä kertova, tietokirjailija Ari Mennanderin kirjoittama kirja Elämän mittainen laulu (Docendo).

– Kirjaa on kirjoitettu vuosi ja siitä tuli laajempi kuin osasin aavistaakaan. Kirja vie myös sukuni juurille Alavudelle – vaikka olen syntynyt Stadissa – ja Sirpan juurille Ähtäriin.

Kirjassa pääsevät ääneen myös artistin läheiset ja hänen uraansa läheltä seuranneet ihmiset, kuten Katri Helena, Jari Sillanpää ja Markku Veijalainen. Kirja sisältää ainutlaatuista tietoa Sakari Topeliuksen ja Kuoppamäen sukuyhteydestä sekä muusikon henkisestä tiestä.

Kuoppamäen laajaan tuotantoon sisältyy yli 2 000 laulua. Ensimmäiset äänitteet ilmestyivät 1960-luvun alussa. Sanoituksistaan Kuoppamäki sai 2018 Juha Vainio -palkinnon.

Vuonna 2019 hän sai Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin.