Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieras mies tuijotteli Ellenia kaksi tuntia olutta hörppien, ja se synnytti liikeidean – "Deittikumppanini sanoi, että olipa kiusallista"

Vastikään perustettu kahvilabaari on suunnattu naisille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Tuijotusta kaksi tuntia putkeen. Eikä tuijottaja suinkaan ollut Ellen Kantolan treffikumppani, vaan baaritiskillä yksin kaljaa kitannut mies.

– Hän oli ollut minusta hieman takaviistossa. Kun lähdimme pois, niin deittikumppanini sanoi, että olipa kiusallista, Kantola kertaa.

Tästä tilanteesta on kulunut nyt kolme vuotta. Sinä aikana Kantola on päättänyt ryhtyä toimeen, kerännyt joukkorahoituskampanjalla 48 000 euroa ja löytänyt liiketilan.

Nyt kesän ajan Helsingin Kallion Kolmannella linjalla on toiminut Kvääristö – naisille ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu kahvilabaari.

Kvääristön lähtökohtana on olla turvallinen tila.

– Tarjoamme tälle yhteisölle tilan, jossa voi olla oma itsenä ja ilmaista itseään ilman, että joku tuomitsee. Tällaista on kaivattu tosi paljon, sanoo ravintolapäällikkö Jesmaine Lefrancois.

Kvääristö ei ole pelkkä illanviettopaikka. Kahvilabaariin voi tulla syömään brunssia, juomaan kahvia tai tekemään vaikka etätöitä.

Tapahtumia riittää: Haastattelua edeltävänä päivänä Kvääristössä on järjestetty kirjanjulkaisutilaisuus. Myös lautapelitapahtumat, burleski-illat ja pikafrendailu-tapahtumat (speed friending) ovat keränneet kävijöitä.

– On merkityksellistä nähdä, kuinka runo-illoissa asiakkaat ovat liikuttuneet ihmisten uskaltaessa jakaa omia queer-aiheisia runojaan, Kantola sanoo.

Kvääristössä ovat voimassa turvallisen tilan periaatteet. Jokaisen asiakkaan tulee sitoutua niihin: esimerkiksi kunnioittamaan toisen tilaa ja olla tekemättä oletuksia. Myös järjestyksenvalvojien kanssa on yhteinen arvopohja.

Kvääristö haluaa toimia esimerkkinä ja auttaa ymmärtämään, mitä häiritsevä käytös on.

– Tarkoitus on osoittaa, millaista inklusiivisempi julkinen tila sekä ilta- ja yöelämä voivat olla.

Tila on avoin myös muille, vaikka sen on kerrottu olevan suunnattu erityisesti naisille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

– Koska Kvääristö on normien vastainen paikka, niin olemme korostaneet normista poikkeavaa lähtökohtaa.

Kvääristön nimi tulee sanasta kvääri, joka on käännös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin viittaavasta queer-termistä. Stö-johdin viittaa kaupunginosaan.

Kantola tietää omakohtaisesti, että naiset ja sateenkaariyhteisön jäsenet kohtaavat julkisissa tiloissa häirintää.

Häirintään puuttumista vaikeuttavat rakenteet, Kantola pohtii. Usein miehet omistavat ja johtavat ravintoloita, mutta työntekijät ovat naisia.

– On tilanteita, joissa häiritsevä vakioasiakas on poistettu baarista ja siitä on seurannut henkilökunnalle ongelmia. Eli työntekijät eivät saa tukea johdolta.

Asiakkaat ovat antaneet kiittävää palautetta. Kerran yksi asiakas tuli yllättäen halaamaan Kantolaa. Pöydille on jätetty myös kiittäviä lappuja.

– Lapuissa ihmiset ovat avautuneet, kuinka ihanaa on, että tällainen tila on avattu. He eivät ole ehkä itse vielä tulleet kaapista, mutta ovat voineet tulla tilaan ja olla omia itsejänsä, Lefrancois kuvailee.

Kantola ja Lefrancois muistuttavat, että on tärkeätä olla olettamatta asioita. Tulee myös olla valmiutta myöntää toimineensa väärin, pyytää anteeksi ja oppia.

Syksyllä kahvilabaari laajentaa toimintaansa.

– Syyskuusta lähtien on tulossa lounastarjoilu. Lisäksi on tulossa muun muassa itsepuolustus-työpaja ja kirpparitapahtumia, Lefrancois kuvailee.

Kvääristö sijaitsee osoitteessa Kolmas linja 17.