Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etla: Sähkömarkkinoihin puuttumista tulisi välttää

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:n mukaan parhaimpia keinoja sähkökriisin helpottamiseksi olisivat kohdennettu ja määräaikainen tuki haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä kannusteiden luominen kaikille kotitalouksille sähkön säästämiseen.

Lisäksi tarjontaa tulisi lisätä niin paljon kuin mahdollista, ilmenee tuoreesta Etla Muistiosta, jossa on tarkasteltu sähkömarkkinoita ja arvioitu toimia lievittää sokin vaikutuksia kotitalouksille.

Etlan mukaan markkinamekanismiin puuttuminen voi sen sijaan aiheuttaa nykytilanteessa lisää epävarmuutta ja tulla siten kalliiksi.

− Sähkömarkkinoihin puuttuminen esimerkiksi hintakaton avulla sotkee markkinamekanismin, ja siitä seuraavat sähkönsäännöstelytoimet tulevat myös luultavasti kalliiksi. Sen sijaan kohdennettu tulonsiirto on suoraviivaisin, sillä se ei vääristäisi hintainformaatiota käyttäjiltä eikä tuottajilta. Se voisi siksi tehokkaammin johtaa jatkossa tarvittaviin investointeihin energiatehokkuuteen sekä uuden kapasiteetin rakentamiseen, Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela toteaa tiedotteessa.

Etlan mukaan ensi talven päätavoite tulisi olla sähkön tarjonnan lisääminen niin paljon kuin on mahdollista, etenkin jos riskinä on sähkökatkojen mahdollisuus.

Yksinään tarjonnan lisääminen ei kuitenkaan riitä, sillä se ei auttaisi kotitalouksia, jotka ovat tehneet jo korkeahintaisen määräaikaisen sopimuksen.