Poliitikot eri puolueista ovat esittäneet viime päivinä useita keinoja suomalaisten sähkölaskujen pienentämiseksi.
Esillä ollut muun muassa sähkön myyntihinnan katto.
Lisäksi on esitetty niin sanottua windfall-veroa sähköyhtiöiden kovien voittojen verottamiseksi.
Valtio-omisteinen energiayhtiö Fortum tyrmää esitykset.
– Windfall-vero olisi vaikea toteuttaa vääristämättä kilpailua markkinoilla tai laimentamatta energiayhtiöiden investointihalukkuutta. Esimerkiksi yhden tuotantomuodon tai polttoaineen verottaminen voi johtaa epäsuoraan valtiontukeen vaihtoehtoisille tuotantomuodoille ja polttoaineille, Fortumin viestinnästä kommentoidaan Etelä-Suomen Medialle.
Fortumin mukaan sähkön vähittäismyyjät, joihin Fortumkin kuuluu, eivät voi vaikuttaa sähkön hintatasoon, joka määräytyy sähköpörssissä.
– Sähkön myyntihinnan hintakatosta voidaan todeta, että sähkön vähittäismyyjät eivät pysty vaikuttamaan sähkön hintatasoon. Myyjät voivat tarjota kuluttajille erityyppisiä (sopimuksia), mutta tuleva talvikausi on kallis riippumatta sopimustyypistä.
Fortum julkisti osavuosikatsauksensa 25.8. elokuuta. Yhtiön tulos oli markkina-analyytikoiden odotuksia parempi, mutta se jäi Saksan tytäryhtiötä Uniperia riepottavan kohun varjoon.
Kovaa tulosta Fortum takoi sähkönmyynnillä pohjoismaissa, missä sitä avitti rajusti kohonnut sähkön hinta.
Fortumin riskinä ovat toisaalta rajusti nousseet sähkön futuurihinnat, jotka ovat nostaneet sähköä myyviltä yhtiöiltä vaadittavien vakuuksien hintaa.
Fortumin mukaan sähkön vähittäismyyjät voivat ottaa kuluttajilta nyt vain "pienen marginaalin".
– Loppuasiakkaiden hinnat määräytyvät hyvin pitkälle tukkumarkkinahintojen mukaan, ja sähkönmyynnin marginaalit ovat pienet varsinkin verrattuna riskeihin, jotka ovat kasvaneet merkittävästi hintatilanteen takia. (Sähkön) hintakatto johtaisi todennäköisesti sähkön myynnin kannattamattomuuteen, ellei hintakaton ja myyntihinnan erotusta kompensoitaisi julkisin varoin.
Fortumin mielestä parasta olisi tukea sähkölaskujen kanssa painivia ihmisiä suoralla väliaikaisella valtion tuella.
Maan hallitus on ollut samoilla linjoilla ja pohtii erilaisia suoria tukimalleja.
Se Fortumista myönnetään, että nykyinen sähkömarkkinamalli ei toimi.
– Sähkömarkkinamallin kehittäminen vastaamaan paremmin nykyisen energiajärjestelmän tarpeita tulee vastaavasti olla pidemmän aikavälin tavoite, Fortumin viestinnästä todetaan.