Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seppo Pohjola sävelsi teoksen läheisilleen, myös romantiikkaa luvassa – "Suurten tunteiden häpeilemätöntä läpikäymistä"

Espoolaisen säveltäjän Seppo Pohjolan Syysserenadi-sävellyskonsertissa Sellosalissa kuullaan seitsemän kantaesitystä tiistaina 6. syyskuuta.

Sävellyskonsertti on Pohjolalta tänä vuonna jo toinen, sillä keväällä kuultiin Tämä taivaankappale -konsertissa Jousikvartetot nro 6 ja 7 sekä Susinukke Kosolan nykyrunoihin sävellettyjä liedejä.

Syysserenadi-konsertissa kuultavat teokset ovat Syysserenadi käyrätorvelle ja pianolle, Line of Beauty oboelle ja pianolle, Pohjola Quartet huilulle, käyrätorvelle, sellolle ja pianolle, Baroque and Roll viululle ja pianolle, Trio viululle, sellolle ja pianolle, Solo I huilulle sekä Solo II viululle.

Näistä kaksi viimeksi mainittua on kuultu aiemmin striimilähetyksinä.

– Nyt saan leikkiä fine dining -ravintolan keittiömestaria eli teokset tulevat pienempinä annoksina kuin kevään konsertissa, Pohjola kuvailee.

Konsertissa kuultava musiikki on syntynyt 2018–2022. Oboelle ja pianolle sävelletty teos valmistui vain muutama viikko ennen konserttia. Tätä Pohjola kuvaa keittiömestarin yllätykseksi.

– Harvoin teos saa kantaesityksensä näin tuoreeltaan, Pohjola sanoo.

Konsertin nimikappaleessa, Syysserenadissa on säveltäjän sanoin julistavuutta ja toiminnallisuutta, mutta myös brahmsmaista syksyn haikeutta.

Trio viululle, sellolle ja pianolle on Seppo Pohjolan mukaan hänen tuotantonsa romanttisin teos.

– Se on suurten tunteiden häpeilemätöntä läpikäymistä.

Teoksista henkilökohtaisin on Pohjola Quartet, joka on sävelletty kuvitteelliselle kokoonpanolle: Pohjolalle itselleen (käyrätorvi), hänen edesmenneille veljilleen Ollille (huilu) ja Matille (sello) sekä isälleen Erkille (piano). Teoksen säveltäjä on omistanut äidilleen Aino Pohjolalle.

Konsertissa esiintyvät huilisti Sami Junnonen, oboisti Anni Haapaniemi, käyrätorvisti Ville Hiilivirta, viulisti Tami Pohjola, sellisti Senja Rummukainen sekä pianistit Naoko Ichihashi ja Eveliina Sumelius-Lindblom.