Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauanko luulet eläväsi? Suomella ja Baltian mailla on kovat erot

Vuonna 2021 syntyneiden virolaisten elinajanodote on 77,2 vuotta. Se on puolitoista vuotta vähemmän kuin vuonna 2020. Miesten elinajanodote oli viime vuonna 72,8 vuotta ja naisten 81,4 vuotta. Sekä miesten että naisten elinajanodote laski. Tiedot selviävät Viron tilastokeskuksen vastikään julkaistuista tilastoista.

Viron tilastokeskuksen johtavan analyytikon Marin Tasujan mukaan elinajanodote nousi Virossa tasaisesti vuodesta 1995 vuoteen 2020, mutta trendi on hidastunut viime vuosina koronapandemian takia.

– Viime vuoden poikkeuksellisen suuri kuolleisuus tarkoittaa sitä, että sekä miesten että naisten elinajanodote Virossa putosi kahdeksan vuoden takaiselle tasolle. Miesten elinajanodote on laskenut jyrkemmin kuin naisten, Tasuja sanoo tiedotteessa.

Suomessa vuonna 2021 syntyneiden elinajanodote on 81,1 vuotta, mikä on 3,9 vuotta enemmän kuin Virossa.

Samaan aikaan keskimääräinen elinajanodote oli Eurostatin mukaan vuonna 2021 EU-maissa 80,1 vuotta.

Vuoteen 2020 verrattuna miesten elinajanodote lyheni Virossa vuodella ja seitsemällä kuukaudella. Naisilla lyhennys oli vuosi ja neljä kuukautta. Alueellisia erojakin on.

– Kaupunkialueilla elinajanodote laski viime vuonna puolellatoista vuodella, mutta maaseudulla laskua oli lähes kaksi vuotta, Tasuja toteaa.

Myös virolaisten terveiden elinvuosien määrä on vähentynyt. Vuoden 2021 tietojen mukaan miesten odotetaan elävän terveinä 54,9 vuotta ja naisten 58 vuotta.

– Väestöryhmien vertailu osoittaa, että terveiden elinvuosien määrä on laskenut eniten vähemmän koulutettujen ja kaupunkialueilla asuvien keskuudessa, Tasuja lisää.

Baltian maista korkein elinajanodote on Virossa. Latviassa elinajanodote oli viime vuonna 73,1 vuotta, mikä on kaksi vuotta vähemmän kuin vuonna 2020. Liettuassa vuoden 2020 elinajanodote puolestaan oli 75,1 vuotta. Viime vuoden lukuja ei Liettuan osalta ole vielä saatavilla.

Elinajanodote riippuu monista tekijöistä. Suurimmat erot ovat nähtävissä koulutustaustan mukaisessa jaottelussa. Esimerkiksi Virossa elinajanodote on korkeakoulutuksen saaneilla 81 vuotta, mutta peruskoulutuksen saaneilla yli kymmenen vuotta vähemmän (70,3 vuotta).