Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valitukset Tapiolan urheilupuiston kaavasta nurin oikeudessa – Espoon stadionhanke nytkähti eteenpäin

Espoon kaupungin ja jalkapalloseura Hongan tavoite Tapiolan urheilupuiston uudisrakentamisesta nytkähti askeleen eteenpäin, kun Helsingin hallinto-oikeus kumosi valitukset alueen uudesta asemakaavasta. Oikeuden päätös tuli 30. elokuuta.

Espoon kaupunginvaltuuston keväällä 2021 hyväksymä kaava mahdollistaa muun muassa uuden jalkapallostadionin, harjoituskenttien, hotellin sekä asuinkerrostalojen rakentamisen Tapiolaan.

Hankkeen taustahenkilöt kertoivat viime viikolla, että rakentaminen voisi alkaa jo ensi vuonna, mikäli kaava saa lainvoiman (LV 27.–28.8.).

Lue myös: Uusi 6 000 katsojan futisstadion voi tulla rakenteille Espooseen jopa ensi vuonna – "Ei Espoo tarvitse uutta Olympiastadionia"

Valituksen oikeuteen tekivät useat yksityishenkilöt sekä alueella oleva asunto-osakeyhtiö.

Valittajat vetosivat muun muassa siihen, että kaavan valmistelussa ei olisi kuultu naapuruston omakotitalojen asukkaita, joille rakennustöistä sekä lähelle asutusta suunniteltujen harjoituskenttien käytöstä aiheutuu jatkuvaa meluhaittaa.

Asunto-osakeyhtiö puolestaan katsoi, että urheilupuiston alueen hulevesiratkaisut ovat puutteelliset, ja uudet keinopäällysteiset kentät pahentaisivat ongelmaa.

– Puiston säilyviksi merkityt puut eivät tätä voi kestää, kun jo nykyisin sateiden jälkeen puut seisovat pitkiä aikoja vesilammikoissa, yhtiö totesi.

Yksi valittajista vetosi siihen, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja se on yleiskaavan vastainen, sillä suunnitelmaan sisältyy myös hotelli. Lisäksi valtuusto oli valittajan mukaan ylittänyt toimivaltansa. Valittaja pelkäsi myös lisärakentamisen tuovan liikenneruuhkia.

Espoon kaupunginhallitus kiisti valittajien näkemykset vastineessaan, jossa se totesi muun muassa, että asukkaiden kuulemistilaisuudet on järjestetty lain vaatimalla tavalla.

Hallinto-oikeus asettui ratkaisussaan kaupunginhallituksen kannalle. Melun osalta oikeus totesi, ettei se tehdyn mallinnuksen perusteella ylitä ohjearvoja.

Oikeuden mukaan kaavaa laadittaessa kaupunki oli huomioinut myös useat eri selvitykset, kuten vesihuoltoa ja alueen liito-oravia koskevat raportit.

Kaavaan sisältyvän hotellin oikeus katsoi olevan tavanomaisen ohjausvaikutuksen piirissä, ja kunnalla on oikeus tarkentaa yleiskaavan sisältöä asemakaavoituksessa.

– Se, että kaavamuutosalueen lähiympäristön asukkaiden elinympäristö asemakaavamuutoksen johdosta muuttuu, ei yksin tee kaavapäätöksestä lainvastaista, mikäli asemakaava muutoin on maankäyttö- ja rakennuslaissa säädettyjen sisältövaatimusten mukainen, oikeus totesi.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Lue myös: Uusista kerrostaloista tulossa pääosa Espoon futisstadionin ja urheilupuiston rahoituksesta – veronmaksajien osuus vielä auki