Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen insinööri pyöritti mielessään "muutamia satoja" bisnesideoita – lopullinen hitti syntyi oman lapsen innoittamana

Perkkaalainen Ilkka Landén hioi kehittämänsä dinolautapelin kuosiin pelaamalla sitä Väinö-poikansa kanssa puolen vuoden ajan aamuin illoin.

Perkkaalainen Ilkka Landén oli pyöritellyt mielessään "!muutamia satoja" tuote- ja palveluideoita, kunnes isänpäivänä 2020 välähti.

Landén leikki dinosauruksia fanittavan Väinö-poikansa kanssa ja muisti kasarilla häntä itseään kiehtoneet autokortit. Syntyi idea lautapelistä, jossa vertailtaisiin dinosaurusten ja muiden muinaisten otusten pituutta, painoa ja nopeutta.

Puolitoista vuotta myöhemmin, nyt toukokuussa, Landén julkaisi DinoDeck -pelin perustamansa Hirmu Games Oy:n nimiin.

– Hioin peliä tasapainoon, kun pelasimme Väinön kanssa korteilla aamuin illoin puolen vuoden ajan. Näin pelatessa, mistä Väinö tykkäsi ja mikä toimi, Landén kertoo.

– Valitsimme mukaan ikonisimpia, tutuimpia, erikoisimpia, pisimpiä ja lyhyimpiä dinosauruksia. Väinön ehdotuksesta mukana ovat erimerkiksi ceratosaurus, allosaurus ja mosasaurus.

Ennen dinopeliä Landén oli pohtinut monenlaisia ideoita esimerkiksi erilaisista webbipalveluista.

– Insinööri näkee paljon epäkohtia ja alkaa miettiä, miten homman saisi toimimaan paremmin. Joitain ideoita olen vienyt konseptitasolle.

Landén kertoo nauttivansa ideoinnista, ja ideointi-iltamia järjestetään myös kaveriporukalla.

– Ideasta tuotteeksi -ajatus on kiehtonut. Kun saa idean, asiasta imee paljon tietoa ja oppii monenlaista omalla motivaatiollaan. Netistä katsoessa saattaa huomata, että aha, joku on jo keksinyt saman. Ja sitten lannistuu hetkeksi, hän kuvailee prosessia.

Nyt työn alla on uusi korttipeli ja mietinnässä taitopeli.

– Minulla on kolme lasta. Nelivuotias Siiri tykkää poneista ja ajatuksissa on kehittää jotain Siirinkin kanssa. Ja kun Väinö vähän kasvaa, olisi kiva tehdä joku peli pykälää vanhemmille.

Landén oli ottanut askeleen kohti yrittäjyyttä jo neljä vuotta sitten siirtyessään Finavialta it-konsultin hommiin. It-konsulttina hän työskenteli lentokenttien operatiivisten järjestelmien parissa.

Oman peliyrityksen perustaminen oli toinen askel kohti yrittäjän vapautta.

– Kun löytää oman jutun, homma ei tunnu työltä. Tämä ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua, vaan tätä voi tehdä silloin, kun on fiilis. Olen päässyt lähelle sitä mitä haluan, hän iloitsee.

Pelin kehittäminen tuntui oikean kokoiselta haasteelta, koska se oli mahdollista saattaa valmiiksi omilla rahoilla, Landén kertoo.

Peli on myynnissä muun muassa isoissa kirjakaupoissa, mutta Landénin tavoitteena on saada uutuus myös kansainvälisille markkinoille.

Landén kertoo lautapelien kysynnän kasvaneen 8–10 prosentin vahdilla koko 2000-luvun.

– Jos mietin omaa lapsuuttani 1980- ja 1990-luvuilla, peleistä oli niukkuutta. Aiemmin lautapelien pelaamista pidettiin nörttien puuhasteluna, mutta nyt pelaaminen on valtavirtaistunut samoin kuin skifi ja fantasia. Lautapelitkin saavat osansa pelaamisen megatrendistä.

– Varmasti jokainen vanhempi toivoo, ettei ruutua katsottaisi niin paljon. Ehkä siksikin lautapelit ovat niin kovasti suosiossa.

Landén uskoo lautapelien pitävän pintansa digipelaamisen rinnalla. Omaksi lautapelisuosikikseen hän nimeää Agricolan, jossa kehitellään omaa maatilaa.

– Siinä uppoutuu täysin peliin ja koko ulkopuolinen maailma unohtuu. Tilaa kutsutaan immersioksi. Peliin kutkuttavaa tilannetta luo resurssien niukkuus, kun et tiedä pystytkö kasvattamaan farmia vai jääkö se täysin levälleen.

– Myös shakki on erinomainen peli. Sehän onkin ylivoimaisesti suosituin peli maailmassa.