Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa valmistetaan laitetta, joka voi pelastaa suomalaisten suut sekä velkasyöveriin ajautuvan julkistalouden – tuhoaa haitalliset bakteerit hampaista 99,99-prosenttisesti

Koite Health haluaa kasvaa Kilosta maailmalle Lumoral-laitteella.

Suomalaisten hampaat ovat yhä huonommassa kunnossa ja julkinen terveydenhoito on kriisissä. Espoossa valmistetaan tuotetta, josta voi yrittäjien mukaan olla apua molempiin.

Lumoral-laitteella voitaisiin paitsi parantaa kansalaisten hammasongelmia ja yleisterveyttä, helpottaa myös julkisen terveydenhuollon taakkaa, sekä Suomessa että maailmalla.

– Filosofiamme on ollut tehdä tuote, joka parantaa laaja-alaisesti terveyttä. Uskon, että Lumoralilla voidaan saada myös merkittävät julkistaloudelliset säästöt, sanoo Sakari Nikinmaa, toimitusjohtaja ja yksi terveysteknologiayritys Koite Healthin perustajista.

Lumoral on kotikäyttöön tarkoitettu, suussa käytettävä laite, joka tuhoaa haitalliset bakteerit hampaiden ja ikenien pinnalta 99,99-prosenttisesti. Laitteen teho perustuu suuhuuhteen ja kaksoisvalohoidon yhteisvaikutukseen, joka tuhoaa haitalliset bakteerit, mutta jättää suun oman bakteeriflooran rauhaan. Yritys on patentoinut teknologian.

– Bakteerit muodostavat hampaiden pinnalle biofilmiä eli plakkia, joka on hyvin vastustuskykyistä antibakteerisille hoidoille. Lumoralin punainen valo aktivoi suuhuuhteen, joka kiinnittyy bakteerien pintaan. Samanaikaisesti sininen valo aktivoi bakteerin sisällä olevia molekyylejä, Nikinmaa selvittää.

Valoaktivoitavia antibakteerisia hoitoja on aiemmin ollut käytössä esimerkiksi hammaslääkäriasemilla. Ongelmana on Nikinmaan mukaan kuitenkin ollut hoitojen toteuttaminen riittävän usein, jotta niistä olisi apua.

Emme paranna pelkästään hammasterveyttä.

– Antibakteerinen käsittely on tehtävä säännöllisin väliajoin, jotta sillä olisi vaikutusta. Lumoral on kehitetty kotona käytettäväksi juuri tästä syystä, Nikinmaa kertoo.

Lumoral ei korvaa hampaiden puhdistusta harjaamalla ja hammaslankaa käyttämällä. Sen säännöllinen käyttö kuitenkin ehkäisee bakteerien aiheuttamia sairauksia, kuten hampaiden reikiintymistä ja parodontiittia eli hampaiden tukikudosten sairautta.

Laite sai hiljattain Suomen suuhygienistiliiton suosituksen. Nikinmaa pitää sitä merkittävänä tunnustuksena.

Tulevaisuudessa hän näkee, että Lumoralilla voisi olla paikkansa esimerkiksi kansallisissa Käypä hoito -suosituksissa ja julkisessa hammashoidossa.

– Meidän näkemys on, että Lumoral-laite sopii kaikille, joilla on tarve tehostettuun hygieniaan. Kun kotona tapahtuva omahoito tehostuu, ammattimaista hoitoa tarvitaan vähemmän. Jos mietitään julkisen sektorin potilasmassaa, käyntien vähenemisellä on merkittävä vaikutus. Parhaillaan teemme selvitystä myös laitteen hyödyistä vanhustenhoidossa, Nikinmaa sanoo.

Suomalaisten hampaat ovat koronan jäljiltä yhä huonommassa kunnossa. Esimerkiksi Espoossa pandemia on siirtänyt kymmeniä tuhansia hammashoitokäyntejä ja samaan aikaan aikoja julkiseen hammashoitoon on vaikea saada aikoja.

Hampaiden ja ienten ongelmat vaikuttavat suoraan myös yleisterveyteen. Suun tulehdukset voivat edesauttaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja keuhkosyövän syntyä sekä moninkertaistaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Kaikkia näitä ongelmia on Nikinmaan mukaan mahdollista ehkäistä Lumoralilla.

– Emme paranna pelkästään hammasterveyttä, vaan terveyttä laajemmassa mittakaavassa.

Nikinmaa näkee, että Lumoralin markkinat ovat massiiviset. Koite Health tähtää globaaliin kasvuun ja tavoitteena on saavuttaa lähivuosina kymmenien miljoonien liikevaihto.

– Suomi on toistaiseksi isoin markkinamme. Ruotsissa olemme avaamassa yhteistyötä hammaslääkäriasemien kanssa ja suunnitelmia on myös Saksaan. Tärkein kohdealueemme tulevaisuudessa on Yhdysvallat.