Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työtekijä joutuu maksamaan 76 000 euroa korkoineen – kavalsi espoolaisen elokuvateatterin lipputuloja vuosien ajan sarjalippujärjestelmää hyväksikäyttäen

Elokuvateatteri Kino Tapiolan ex-työntekijä joutuu korvaamaan entiselle työnantajalleen 58 000 euroa korkoineen kavalluksella saatuja rahoja.

Lisäksi työntekijä tuomittiin korvaamaan mittavat oikeudenkäyntikulut sekä yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Tuomio tuli törkeästä kavalluksesta ja se annettiin maanantaina.

Oikeus katsoi näytetyksi, että työntekijä kavalsi elokuvateatterin lipputuloja useissa yhteyksissä tammikuun 2014 ja helmikuun 2018 välillä.

Syyttäjän mukaan vahinko oli ainakin 58 000 euroa.

Jutussa asianomistajana olleen Ciné Tapiola Oy:n mukaan vahinko oli vähintään 70 000 euroa.

Työntekijä käytti hyväkseen elokuvateatterin sarjalippujärjestelmää.

Tilanteissa, joissa asiakas ei halunnut kuittia, työntekijä merkitsi kassaan, että asiakas oli käyttänyt sarjakorttia. Tämän jälkeen hän piti käteisellä maksetun rahan itsellään.

Elokuvateatterin mukaan työntekijä kavalsi myös muista tuotteista saatuja tuloja.

Työntekijä kiisti syytteen pääosin ja myönsi teon 300 euron osalta.

Tililleen laittamia suuria, jopa 25 400 euroon vuodessa nousseita summia hän selitti muun muassa iäkkäiltä vanhemmiltaan saaduilla rahoilla sekä kirpputoreilta löytämiensä ja kunnostamiensa muotivaatteiden myynnillä.

Oikeuden saaman todisteen mukaan työntekijä oli kuluttanut muotivaatteisiin rikoksentekovuosien aikana noin 57 000 euroa.

Kavallus alkoi paljastua, kun eräs elokuvateatterin asiakas ihmetteli helmikuussa 2018, miksi hänen lippuunsa oli lyöty nollahinta, vaikka hän oli maksanut käteisellä.

Tämän jälkeen työntekijän esimies ja toinen työntekijä selvittivät asiaa useilta eri asiakkailta.

Elokuvateatterin sisäisessä selvityksessä paljastui että teatterin sarjakortteja oli lunastettu vuosina 2013–2017 tuhansia kappaleita enemmän kuin kortteja oli myyty.

Samalla selvisi, että sarjakorttien käyttö painottui voimakkaasti niihin päiviin, jolloin työntekijä oli työvuorossa.

Teatteri antoi työntekijälle varoituksen 2016 hänen vietyä käteiskassan kotiin. Työnantajan hälytyskellot eivät tuolloin kuitenkaan vielä soineet täysillä.

Oikeus punnitsi ratkaisuissaan erilaisia tapahtumakulkuja ja tuli siihen päätökseen, että työntekijän syyllisyydestä sarjalippupetoksen osalta ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

Elokuvateatterin epäilylle muiden myyntitulojen kavaltamisesta ei sen sijaan löytynyt näyttöä.

Kavallettujen rahojen määrää oli oikeuden mukaan mahdotonta tarkkaan arvioida. Epäselvässä tilanteessa oikeus ratkaisi asian syytetyn hyväksi.

58 000 euron vahinkojen lisäksi työntekijä tuomittiin korvaamaan elokuvateatterille asian selvittämisessä kuluneet palkkakulut 2 270 euroa, oikeudenkäyntikulut 15 600 euroa sekä rikosuhrimaksun 80 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.