Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi juoksijaa alle haamurajan Nuuksion polkumaratonilla – maaotteluhenkinen taisto päättyi Suomen tappioksi

Kolmen tunnin haamurajan alitus miesten maratonilla ja Anna-Stiina Erkkilän vakuuttava paluu poluille loukkaantumisen jälkeen.

Nämä olivat viikonloppuna 11. kerran järjestetyn Nuuksio Classic -polkujuoksukisan parasta antia.

Miesten maratonista muodostui ikään kuin Suomi–Ruotsi -maaottelu, kun Juho Ylinen ja Oscar Claesson irtosivat jo varsin aikaisessa vaiheessa muusta joukosta.

Kaksikko taivalsi yhdessä noin 26 kilometriin saakka, jonka jälkeen Claesson karkasi, ja 33 kilometrissä ero oli kasvanut jo yli minuuttiin.

Maalissa Claesson pysäytti maalissa kellot aikaan 2.55.05 ja alitti Mårten Boströmin viimevuotisen reittiennätyksen liki kahdeksalla minuutilla.

– Reitti oli kyllä tosi nopea ja minulla on kokemusta vastaavista maastoista Ruotsissa. Viimeisellä vitosella olin kyllä jo aika väsynyt, Claesson kertoi tiedotteessa.

Maratonreittiä on vuosien varrella hieman muutettu, mutta kokonaispituus ja nousumetrit ovat pysyneet lähes samoina.

Claessonin vanavedessä myös Ylinen alitti maagisen rajapyykin loppuajalla 2.58.48.

– Vedin toiselle huoltopisteelle asti ja sitten Oscar otti sellaisen vauhdinlisäyksen että pari kilsaa yritin roikkua, mutta meinasin hyytyä siihen vauhtiin. Lopun tulin taas lujaa, kun tajusin että tämähän menee alle kolmen tunnin, sanoi Ylinen tiedotteessa.

Voiton lisäksi Claesson lunasti niin sanotun kultaisen tiketin eli pääsee kisaamaan maailman huippuja vastaan Golden Trail National Seriesin finaaliin Madeiralle.

Naisten puolella Anna-Stiina Erkkilä otti kolmannen peräkkäisen voittonsa Nuuksiossa. Erikkilän kisaa varjosti säären rasitusosteopatian takia tullut kahden kuukauden juoksutauko.

Erkkilä kuitenkin osoitti toipuneensa vammasta ja otti ylivoimaisen voiton ajalla 3.34.20.

– Ei ollut helppoa, ei ollut ihan sellaista lentoa kuin viime vuonna, mutta ehkä se on ihan ymmärrettävää näillä juoksupohjilla. Jalat kantoivat maaliin eikä niissä ollut kipuja, Erkkilä iloitsi tiedotteessa.

– Ulkomaiden osalta nyt on lippu sinne Madeiralle, mutta myös MM-kisat Thaimaassa kiinnostavat. Täytyy jutella Maijan (valmentaja Oravamäki) kanssa, että mikä olisi järkevää. GT-finaali ja MM-kisat osuvat nimittäin hieman liian lähelle toisiaan.

Kisan hienoiseksi yllätyskakkoseksi nousi Erika Lehtola, joka viimeisillä kilometreillä ohitti Pirjo Saukon. Lehtola hävisi Erkkilälle yli 14 minuuttia ajalla 3.48.36. Eroa Saukkoon tuli vajaa pari minuuttia.

72 kilometrin Nuuksio70-ultramatkalla pöytä oli katettu uusille mestareille, kun sekä Juuso Simpanen että Johanna Antila jättivät kisan väliin.

Korkeimmalle korokkeelle nousivat Jasmina Nikula (7.56.19) ja Jani Virta (6.47.32).

Tiukan vastuksen Nikulalle antoivat Anna Hopia (8.00.26) ja Eevi Bengs (8.09.12).

Kokenut Virta puolestaan kävi tasaista kamppailua vasta 19-vuotiaan Casper Höglundin ja 24-vuotiaan Eemil Heiskasen kanssa. Virta tuuletti maalissa uransa makeinta voittoa noin 11 minuutin turvin ennen Heiskasta.