Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Espoon tauti" iski myös Vantaalle – täällä asuntokauppa tökkii parkkipaikkapulan takia

Asuntobisnes kärsii pysäköintipaikkonen puutteesta eniten Kivistössä, Havukoskella ja Tikkurilassa.

Kiinteistönvälittäjät ovat huomanneet, että autopaikkojen puute on ajoittain merkittävä este asuntokaupalle myös Vantaalla.

Asunnosta kiinnostunut voi jättää huoneiston ostamatta siksi, että talossa ei ole hänelle tarjolla parkkipaikkaa.

Länsiväylä on kertonut samasta joitakin Espoon asuinalueita riivaavasta ilmiöstä aiemmin tässä ja tässä jutussa.

Vantaalla autopaikoista on pulaa pääosin Vantaan eri keskusta-alueiden kerrostaloissa.

– Uusiin taloihin tehdään mielestäni usein liian vähän parkkipaikkoja asuntojen määrään ja tyyppiin nähden. Myös vanhemmissa yhtiöissä on paikoin pulaa autopaikoista, kertoo Vantaan Habitan toimitusjohtaja Santeri Mäkinen.

Lue myös: 90 euron kuukausisijoitus ratkaisee nyt jopa 600 000 euron asuntokauppoja – "Joskus toki ihmetyttää"

Uusiin taloihin tehdään usein liian vähän parkkipaikkoja.

Mäkisen mielestä Vantaan kaavoituksessa mennään ajoittain se ajatus edellä, että julkisella liikenteellä pärjää hyvin asuinalueella, vaikka juna- tai bussiverkosto ei välttämättä ulotu riittävän lähelle.

Hän sanoo, että todellisuudessa moni asukas tarvitsee kuitenkin omaa autoa työssä, muun muassa vuorotöissä, sekä omissa ja lasten harrastuksissa.

– Monella perheellä on tarvetta jopa kahdelle autolle. Kaikki eivät myöskään pääse töihin julkisilla, ja vaikka pääsisivätkin, voi lähimmälle asemalle tai pysäkille olla matkaa. Lapsen vienti päiväkotiin lisää vaikeuskerrointa entisestään, Mäkinen selittää.

Lue myös: Tämä perin arkinen syy tyssäyttää asuntokauppoja yhä useammin Espoossa – halutunkin alueen asunto voi jäädä myymättä ja sijoittajat kärsivät

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Marko From arvioi, että talojen parkkipaikkojen puute hidastaa asuntojen myyntiä Vantaalla etenkin kahdella alueella.

– Eniten ongelmia se aiheuttaa asuntokaupalle Kivistössä. Myös Havukoskella on huomattu tämän olevan haasteena.

– Jos yhtiöllä ei ole tarjota autopaikkaa asunnolle, se pidentää yleensä myyntiaikaa. Vaikka autoa ei tarvitsisikaan päivittäin, käytetään sitä harrasteisiin tai asioilla käyntiin, From sanoo.

Mäkinen mainitsee Kivistön ja Havukosken lisäksi Tikkurilan alueena, jossa bisnekselle koituu haittaa parkkipaikkojen puutteesta.

– Nämä ovat alueita, joissa on paljon isoja kerrostaloyhtiöitä ja pienempiä asuntoja.

Fromin mielestä asukkaiden ja vierailijoiden autopaikkatarvetta ei ole huomioitu Kivistössä ja Havukoskella riittävästi. Hän huomauttaa, että moni asukas ei ole myöskään vielä omaksunut tapaa säilyttää autoa useiden asunto-osakeyhtiöiden yhteisissä pysäköintilaitoksissa. Fromin mukaan asuntojen etsivät arvostavat etenkin puolilämpimiä pysäköintihalleja, joihin pääsee suoraan rappukäytävän sisätiloista.

– Sähköautopaikka uuden kodin yhtenä kriteerinä on kasvanut asuntojen ostajien silmissä merkittävästi. Asiakas, jolla on sähköauto, tarvitsee sähköautopaikan, ja kun sitä ei löydy, asunnon ostopäätös jää tekemättä, From sanoo.

Fromin mielestä autopaikkojen tarve kannattaa huomioida jatkossa Vantaan asumissuunnittelussa, jottei tilanne pahene.