Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iida Saloranta, 30, yllättyi Kelan maksamasta tuhansien eurojen tuesta – "Googlasin asiaa ensin netistä ja sain eteeni vain kauhukuvia"

Yrittäjä kumoaa myytiin perhevapaiden kalleudesta.

Äitiysvapaa ei tule yritykselle niin kalliiksi kuin yleisesti luullaan, sanoo yrittäjä Iida Saloranta, 30.

Sote-alalla toimivan Ilostu Oy:n toimitusjohtaja kertoi työpaikalla omasta raskaudestaan kesällä 2021.

–  Samalla selvisi, että myös yrityksen palveluvastaava odottaa lasta. Äitiyslomat eivät jääneet kahteen, sillä hetken päästä saimme vielä kolmannelta työntekijältä tiedon hänen raskaudestaan, Saloranta kertoo.

Saloranta luuli tuolloin, että työntekijöiden raskaudet tulevat yritykselle hyvin kalliiksi. Hänellä oli käsitys, että lähes kaikki äitiysvapaan aikaiset palkat tulevat työnantajan maksettaviksi.

– Googlasin asiaa ensin netistä ja sain eteeni vain kauhukuvia lainanotosta ja konkurssiuhasta. Kun jatkoin faktojen selvittämistä, huomasin, että äitiysloman kustannukset eivät olleetkaan niin merkittävät. Monet eivät tiedä, että jos työntekijä saa palkkaa äitiysloman aikana, silloin ensimmäiseltä kahdelta kuukaudelta Kela korvaa 90 prosenttia palkasta (vuositulosta) ja seuraavista kahdesta kuukaudesta 70 prosenttia. Hoitovapaista yritys ei joudu maksamaan mitään.

Kela maksaa yritykselle lisäksi 2 500 euron kertakorvauksen äitiysvapaalle jäävästä työntekijästä. Korvauksella on haluttu laskea pk-yritysten kynnystä palkata nuoria naisia.

– Luulin, että tuon lisäksi yritykselle olisi maksettu vain joitain satasia. Summa oli kuitenkin useita tuhansia euroja.

Iida Saloranta laskee, että äitiysvapaan kustannusten osuus työnantajalle on vain 0,1-0,3 prosenttia työvoimakuluista.

– Tämä on monta kertaa pienempi määrä kuin vaikkapa yritysten luontaisetujen kustannusten osuus.

Verkossa olevan perhevapaalaskurin summat ja tulokset Saloranta tarkisti moneen kertaan, koska kulut näyttivät oletettua pienemmiltä.

– Ihmettelin, että voiko nämä muka olla oikein. Kelan yritykselle korvaama tarkka korvausprosentti selviää kuitenkin vasta lopullisesta päätöksestä.

Yrittäjä haluaa herättää aiheesta enemmän keskustelua, koska verkossa on hänen mukaansa paljon harhaanjohtavaa tietoa, jota kukaan ei oikaise.

–  Harmittaa, että en itse löytänyt heti totuutta. Yrittäjiä haluan rohkaista niin, että älä pelkää palkata naisia ja ylipäänsä ihmisiä. Rohkeasti vain hyvät tyypit töihin.

Ilostu palkkasi molemmille äitiysvapaille jääneille työntekijöille sijaiset.

– En laskisi kuitenkaan näitä samaan pottiin muiden kulujen kanssa. Ainahan voi tulla tilanne, että täytyy rekrytoida uusi työntekijä uuteen pestiin. Totta kai perhevapaat vievät rahaa, mutta se on osa yritystoimintaa.