Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oliver, 30, avasi kahvilan Espoon naapurissa – jonot ulottuneet kadulle asti: "Tämä ei ole ollut sitä mitä odotimme"

Ranskalainen kahvila-leipomo on saanut ihmiset liikkeelle.

Lauttasaarentielle elokuun puolessa välissä avattu kahvila Le Jardin on noussut hetkessä puheenaiheeksi ravintolapiireissä.

Hyviä kahviloita Espoon naapurissa sijaitsevassa Lauttasaaressa toki on entuudestaankin, mutta Le Jardin on virkeä poikkeus.

Kyseessä on ranskalaisittain viinereitä, patonkeja ja leivoksia valmistava kahvila-leipomo, jonka omistaja on suomalais-ranskalainen Oliver Lucas, 30.

Mies istahtaa kahvilan pöytään näppäillen puhelimellaan sähköpostia ja laskee sen sitten pöydälle.

– Suklaatikkuja täytyi tilata lisää. Ne tulevat Ranskasta ja ovat aivan loppu. Menekki on yllättänyt meidät täysin.

Kahvilan myydyin tuote on Lucasin mukaan croissant, mutta heti toiseksi eniten myydään suklaacroissantteja, joiden sisään suklaatikut tulevat.

Lucasin myyntiskin takana oleva äiti Ulla-Maija Lucas on hetkeä aikaisemmin kertonut kiireisestä avajaispäivästä, arkiaamuista ja ensimmäisestä viikonlopusta, jolloin tuotteet loppuivat kesken. Viinereitä on päivittäin myyty noin 500, leipiä 200 ja leivoksia sata. Jono asiakkaista on madellut kadulle asti.

– Varsinkin lauttasaarelaisia on käynyt paljon, äiti toteaa.

Suomessa perheineen asuvan Oliver Lucasin Ranskassa asuvat vanhemmat Ulla-Maija ja Jean Michel, luulivat muutama viikko sitten tulevansa Suomeen auttamaan poikansa perhettä kolmannen lapsen syntyessä, mutta pääsivätkin työskentelemään kiireapulaisina kahvilaan.

Isä Jean Michel häärää leipomossa, jonne on suurien ikkunoiden ansiosta suora näkymä kahvilasta.

Ranskassa konditoriamestariksi opiskellutta Oliveria suorastaan hymyilyttää odottamaton kiireen määrä.

– Aivan uskomatonta. Tämä ei ole ollut sitä mitä odotimme. Kyllä tämä tietenkin tästä tasoittuu. Haemme koko ajan työntekijöitä. Tarvitsisimme ainakin kolme lisää.

Alkujaan Lucasin oli tarkoitus alkaa valmistaa tuotteita jossain päin Helsinkiä ja myydä niitä toisessa paikassa, mutta kun Oikotien kautta löytyi entinen kaupan tila, Lucas tarttui kesällä toimeen ja vuokrasi sen. Vaikka liiketilassa yrittäjät ovat vaihtuneet, ei Lucasia pelota.

– Teen parhaani.

Tuotteiden menekki on tällä hetkellä niin kovaa, että myös aukioloajat elävät. Kahvila on auki ainoastaan päiväaikaan.

Rattaita työntävä Sini Maijala, 36, saapuu kahvilaan toista kertaa.

– Mies on käynyt täällä. Suklaakakku oli superhyvää. Söimme patonkia eilen. En ole koskaan syönyt niin hyvää.

Maijalan mielestä ranskalainen kahvila on erittäin tervetullut Lauttasaareen.

– Tämä on niin autenttisen oloinen.

Patonkia ostamaan tullut Risto Suomi, 70, sanoo, että kahvila sopii sinne hyvin.

– Täällä on pizzerioita, mutta ei ranskalaista kahvilaa.

Le Jardin valmistaa ja myy alusta loppuun asti itse tehtyjä tuotteita, jotka eivät sisällä väri- eikä lisäaineita.

– Se miten taikina tehdään, on minulle todella tärkeää. Ranskassa panostetaan ehkä enemmän laatuun. Siellä tuotteiden tekeminen on hiottu vieläkin pidemmälle kuin Suomessa.