Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä heitä rahaa roskikseen! Näistäkin pakkauksista saa nykyisin jopa 40 senttiä takaisin

Moni suomalainen heittää yhä suotta käyttämänsä mehupullon tai -tölkin keräysastiaan eikä huomaa, että pakkauksesta voi saada kierrätyspisteessä takaisin panttimaksun.

Osa täys- ja tiivistemehupakkauksista tuli panttijärjestelmän piiriin jo vuonna 2019, mutta tieto siitä on levinnyt verkkaisesti. Moni ei yksinkertaisesti hoksaa tutkia mehupullon etikettiä tarkemmin, mutta nyt tilanne on parantunut.

– Kansa on kyllä aika hoksaavaista ja viime aikoina mehupakkausten palautusmäärät ovat kasvaneet, kertoo Suomen Palautuspakkaus Oy:n johtaja Tommi Vihavainen.

– Täys- ja tiivistemehuista panttijärjestelmän piirissä on jo parisensataa nimikettä. Pitää muistaa, että niiden osalta palautuspantti on valmistajalle vapaaehtoinen.

Vihavaisen mukaan ehdoton valtaosa kaikista juomista kuuluu juomapakkausveron piiriin eli niiden pulloista ja tölkeistä saa palautuspantin takaisin.

Pantillisuus vähentää muoviroskan määrää luonnossa.

Näihin juomiin kuuluvat muun muassa vedet, kivennäis- ja hiilihappovedet, puristemehut ja käytännössä kaikki alkoholijuomat.

Suomi on pullopalautuksen suhteen maailman kärkimaita, sillä maassamme kierrätetään hieman yli 95 prosenttia kaikista pantillisista juomapakkauksista.

– Pulloja ja tölkkejä palautetaan vuosittain noin 2,2 miljardia kappaletta. Se tarkoittaa sitä, että keskimäärin jokainen suomalainen palauttaa nelisensataa juomapakkausta vuodessa, Vihavainen laskee.

Palautuspantin suuruus riippuu palautettavan pakkauksen koosta ja materiaalista. Esimerkiksi lasipulloista saa 10 sentin ja tölkeistä 15 sentin palautuspantin. Kierrätysmuovipullojen pantti on 10–40 senttiä ja korista ilman pulloja saa 2,20 euroa.

Orkla on yksi suurimmista mehunvalmistajista, joiden pakkauksista saa palautuspantin.

– Muutimme muoviset Fun Light-, Ekströms- ja Tropicana-pullot pantillisiksi jo vuonna 2019, heti kun mahdollisuus avautui Palpan kierrätysjärjestelmän laajennuksen myötä, kertoo Orkla Suomen tuoteryhmäpäällikkö Anssi Lehtonen.

– Pantillisuuden lisäksi käytämme kyseisten pullojen valmistusmateriaalina myös kierrätysmuovia. Uskon, että pullojen pantillisuus lisää pullojen päätymistä kierrätykseen, ja se säästää luonnonvaroja ja vähentää muoviroskan määrää ympäristössä.

Palpan tilastojen mukaan Orklan pullojen palautusaste oli viime vuonna yhteensä 74 prosenttia.

Kun Orkla lanseeraa uuden, pulloon pakatun mehutiivisteen, pakkaus on tulevaisuudessa aina lähtökohtaisesti pantillinen.

– Haluamme olla mukana edistämässä konkreettisilla toimilla kiertotaloutta ja vastuullisempaa muovin käyttöä pakkausmateriaalina, Lehtonen mainitsee.

Orklan tavoitteena myös on, että vuoteen 2025 mennessä 75 prosenttia kaikista pakkauksista ja 50 prosenttia muovipakkauksista sisältää kierrätysmateriaalia. Kaikkien pakkausten on lisäksi oltava lajiteltavissa.

40

senttiä on suurin kierrätysmuovipullosta maksettava pantti.