Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espooseen rakennetaan ihmeellinen pieni maailma, jossa ajan merkitys katoaa – "Tunteja ei lasketa, eikä maailma ole koskaan valmis"

Pienoismalliharrastajat kokoontuvat Otaniemessä. Myös legot, nukkekodit ja Star Wars -esineet ovat esillä.

Eläkepäivä ja korona olivat yhdistelmä, joka sai Seppo Murron toteuttamaan lapsuuden aikaisen haaveensa. Nyt kotona on seitsemän neliön kokoinen pienoisrautatie.

– Olen aina halunnut tehdä vapaa-ajalla jotain käsilläni, koska musiikkiproduktioista jää jäljelle pelkät muistot, kanttori-urkurina ja kuoronjohtajana tunnettu Murto sanoo.

Harrastus on vienyt niin mennessään, että puhelimen soittoäänenäkin on höyryveturin puuskutus.

Murto on rakentanut pienoisrautatien ja sitä ympäröivän maailman mielikuvituksen pohjalta. Osalla rakennuksista on esikuva oikeassa elämässä, esimerkiksi Tapiolan Teollisuustalo ja Mäntytorni. Myös perheen kesämökki savusaunoineen on osa maailmaa.

Ensimmäiseksi syntyi veturihalli, ja sen ympärille Murto alkoi rakentaa muuta. Kaupunkiin kuuluu pizzeria, kukkakauppa ja elokuvateatteri.

Kaikki on digitalisoitu: valot syttyvät taloihin ja juniin. Kirkossa soi konsertti.

–  Harrastukseen kuuluu se, että tämä on aina kesken, aina voi rakentaa jotain lisää.

Kuvataideopettajana työskentelevä Laura Murto on maalannut taustamaiseman ja hän on auttanut maisemoinnissa.

Espoon Otahallissa (Otaranta 6) järjestetään Ihmeellinen pieni maailma -messut 10.–11. syyskuuta. Messut ovat avoinna lauantaina kello 10–18 ja sunnuntaina kello 10–16. Näytteilleasettajia ja myyjiä on mukana 75.

Koko perheen tapahtumassa voi tutustua muun muassa pienoisrautateihin ja -juniin, nukkekoteihin, Star Wars -harrastajiin, lentokoneiden, autojen ja laivojen pienoismallien rakentamiseen ja kiiltokuvien keräilyyn. Paikalla on myös legomaailma.

Ihmeellinen pieni maailma -messujen puuhamies Erkki Pulkki on intohimoinen alppirautatieharrastaja. Otaniemeen tulee iso alppirata.

– Kiinnostuin junista jo lapsena. Kun isä seurasi urheilukilpailuja Eläintarhan kentällä, minä katselin ohi ajavia junia.

Ensimmäisen junaratansa Pulkki sai 1960-luvun alussa.

– Pienoismalleissa on aina jotain värkkäämistä. Tunteja ei lasketa eikä maailma ole koskaan valmis.

Nukketalojen maailma vei Sanna Temisevän mukanaan noin vuosi sitten.

– Tässä harrastuksessa todella konkretisoituu se, että toisen roska on toisen aarre.

Temisevä ei osta uusia askartelumateriaaleja, vaan hän hankkii kaiken kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksesta, jonka Näprä-osasto on hänen mielestään aivan loistava.

– Nukketalomaailmassa kiinnostaa kompaktius ja se, että toteuttaa voi mitä mielikuvituksellisempia esineitä. Esimerkiksi shakkinappulat ja korujen osat ovat loistavaa materiaalia.

Instagramissa Temisevä kertoo harrastuksestaan nimellä Pieni salainen puutarha.