Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosittu kahvilaketju sulki kaikki kahvilansa Espoossa – "Olemme aika väsyneitä koronan ja maailmantilanteen vuoksi"

Kahvila Pupusaari on sulkenut loputkin kahvilansa pysyvästi, kertoo yrittäjä Linda Mustakari.

– Olemme päättäneet lopettaa koko yritystoiminnan.

Tällä viikolla kiinni menivät Tapiolan ja Kivenlahden kahvilat.

Viikko sitten yrittäjät lopettivat Olarin ja Soukan kahviloiden toiminnan (LV 31.8.).

– Meitäkin harmittaa, kuvailee Mustakari yritystoiminnan lakkauttamisen herättämiä tunnelmia.

Espoolaiset Linda Mustakari ja Juhani Kähönen perustivat ensimmäisen Pupusaari-kahvilan Kivenlahteen keväällä 2020 koronaepidemian puhkeamisen jälkeen. Yritystoimintaa oli valmisteltu ja investointeja tehty ennen epidemiaa.

Haaveissa oli luoda Pupusaaresta lähiöiden kohtuuhintainen kahvilaketju. Myöhemmin he avasivat kahvilat Soukkaan, Olariin, Tapiolaan ja Vantaan Jokiniemeen. Vantaan ravintola lopettiin jo aiemmin.

– Rehellisyyden nimissä täytyy kertoa, ettei tämä ole ollut helppoa missään vaiheessa. Emme koskaan päässeet toimimaan tavallisessa liiketoimintaympäristössä, Mustakari sanoo.

Näin jälkikäteen Mustakari arvioi myös kasvattaneensa liiketoimintaa liian nopeasti.

Hän kertoo menneensä viimeisen kahden vuoden aikana kahdesti (ulkopuoliselle) palkkatöihinkin, että on voinut hoitaa Pupusaaren juoksevia kuluja, vaikka on lisäksi paiskinut töitä päivittäin myös Pupusaaressa.

– Jossain vaiheessa voimat yksinkertaisesti loppuvat. Se on meillä nyt realisoitunut.

– Päätimme, että tässä kohtaa meidän on pakko priorisoida oma henkinen hyvinvointimme.

Mustakari kertoo kevättalven ja kesän olleen äärettömän vaikea.

Koronan jyllätessä ja koronarajoitusten aikaan oli ollut hankalaa saada liiketoimintaa kannattamaan, ja Ukrainan sodan puhkeaminen hankaloitti entuudestaan tilannetta nostamalla raaka-aineiden, kuljetusten ja energian hintoja.

– Tulimme koronasta ulos ilman puskureita. Meillä ei olut resursseja vastata raaka-aineiden hintojen nousuun emmekä voineet laittaa hintojennousua kokonaan asiakashintoihin. Joitain hinnannostoja teimme. Strategisessa hinnoittelussa on kuitenkin joku raja, tai sitten olisimme jo Helsingin ja ostoskeskusten hinnoissa, Mustakari avaa.

– Me olemme aika väsyneitä koronavuosien ja tämän maailmantilanteen vuoksi. Maailmantilanne teki päätöksestä (lopettaa) omalla tavallaan helpompaa. Se, kuinka pitkään voi odottaa, ei ole loputon.

Lue lisää: Espoolaispari avasi kahvilan keskelle korona-aikaa – "Ensimmäisenä viikkona myimme ihan kaiken, mitä meillä oli" (LV 3.5.2020)