Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näitä vihattuja lintuja on nyt Suomessa aiempaa vähemmän – Kanta kutistuu erityisesti yhdellä alueella

Suomessa pesivien valkoposkihanhien syyskanta on Birdlifen mukaan vähentynyt jo kolmen vuoden ajan.

Lintuharrastajat seuraavat Suomessa pesivien valkoposkihanhien määrää pesimäkauden jälkeen syyslaskennoilla. Tämän vuoden laskennoissa havaittiin noin 26 900 valkoposkihanhea, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin viime syksynä.

Valkoposkihanhen Suomen pesimäkanta on 2000-luvulla kasvanut ja levittäytynyt yhä laajemmalle. Laji pesii lähes koko rannikkoalueella ja paikoin sisämaassa. Syyskuun alun hanhimäärän pienentyminen kertoo pesimäkannan kasvun olevan tasaantumassa.

Erityisen paljon kanta on pienentynyt viime vuosina läntisen Suomenlahden alueella. Tarkkaan lasketulla pääkaupunkiseudulla hanhien määrä väheni noin tuhannella linnulla viime vuodesta ja jopa neljällätuhannella toissa vuodesta.

Valkoposkihanhien pesimätulos vaihtelee vuosittain, ja tänä vuonna pesintä sujui monin paikoin huonosti. Pesivien parien määrää on todennäköisesti vähentänyt hanhien talvehtimisalueilla lisäkuolleisuutta aiheuttanut lintuinfluenssa.

Valkoposkihanhien levittäytyminen on aiheuttanut ihmisten keskuudessa suuttumusta ja suoranaista vihaa, sillä linnut sotkevat ulosteillaan ympäristöä ja ovat toisinaan myös aggressiivisia.